Go Back
+ servings

Gezonde(re) vegan chocoladecake met rode biet

Heerlijk luchtige én smeuïge chocoladecake! Boordevol smaak én groentjes! Iedereen is dol op deze cake, zelfs de kleinsten onder ons!
1 cake
Voorbereiding: 50 mins
Klaarmaken: 50 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm
  • blender

INGREDIENTEN

  • 140 g rode biet voorgekookt (zie notities 1. onderaan)
  • 180 ml plantaardige melk naar keuze
  • 1 el appel azijn of citroensap
  • 240 g bloem
  • 35 g rauw cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 60 g kokosolie of andere plantaardige olie of bakboter
  • 15 ml koffie (optioneel) (zie notities 4. onderaan)
  • 45 g appelmoes zonder stukjes
  • 45 g plantaardige yoghurt natuur (zie notities 2. onderaan)
  • 175 g rietsuiker of suikervervanger naar keuze
  • 2 tl vanille-extract
  • 150 g zwarte chocolade
  • 3/4 blik kokosmelk (zie notities 3. onderaan)

INSTRUCTIES

  • Doe de voorgekookte rode biet in de blender en pureer tot een gladde massa. Hou opzij.
  • Doe het appelazijn bij de melk en hou opzij.
  • Neem een grote mengkom en zeef hierin de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda en zout. Meng onder elkaar.
  • Neem een andere, kleine mengkom en meng hierin de bietenpuree, melk, kokosolie (als die nog vast is, kan je ze best vooraf even laten smelten in de microgolfoven of een pannetje), koffie, appelmoes, yoghurt, suiker en vanille-extract. Voeg dit mengsel bij de bloem en spatel tot een glad deeg.
  • Bekleed een (ronde) cakevorm met bakpapier. Doe het deeg hierin. Bak de cake gedurende 50-55 min in een voorverwarmde oven van 175 °C. Prik erin met een dunne naald of tandenstoker. Als er geen deeg meer aan de prikker kleeft, is de cake klaar! Haal de cake uit de oven. Laat 5 min staan, haal de cake nadien uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster. Bereid intussen de topping.
  • Smelt de chocolade au bain marie in een steelpan. Voeg de kokosmelk toe en meng onder elkaar. Laat de topping 15 min afkoelen en spatel ze vervolgens over de cake. De topping is nu nog lopend maar zal verder volledig opstijven.
  • Laat de topping verder opstijven op een koele plaats. En nu ... genieten maar!

Notities

1. Je kan voorgekookte rode bietjes kant-en-klaar kopen in de winkel. Als je werkt met verse, rauwe bieten, dan heb je ongeveer 450 g nodig. Schil de bieten en snij ze in 4 parten. Kook of stoom de bieten gedurende 30-35 min totdat je er vlot met een mesje in kan prikken. 
2. Gebruik bij voorkeur een dikkere yoghurt of kwark, à la Griekse stijl, zoals bv. de Greek style natuur van Alpro Soja
3. Gebruik dikke, volvette kokosmelk. Light kokosmelk is te lopend om een goeie, stevige topping van te maken. 
4. Een scheutje koffie doet de cacaosmaak sterker tot uiting komen in de cake.