Gezonde(re) vegan chocoladecake met rode biet

Chocoladecake is misschien wel dé ultieme comfort food! Ik was al een hele tijd op zoek naar hét recept voor een chocoladecake die vegan is, heerlijk decadent smaakt én toch ook goed is voor je. En deze cake doet het allemaal! De cake is luchtig maar geeft je toch dat heerlijk voldane ‘chocolade-gevoel’! De cake is ook ideaal als je graag wat groentjes en fruit in je baksels verwerkt: de cake bevat zowel rode biet als appel(moes)! En toch heerlijk kids-proof, zalig toch?! 

Ik ben ook heel erg fan van de eenvoudige topping: gewoon gesmolten chocolade mengen met kokosmelk. Heerlijk lekker en in een wip klaar! Zorg wel dat je stevige kokosmelk gebruikt, zodat je topping mooi opstijft. 

De cake bewaart 2 tot 3 dagen in een koele ruimte maar het zou me verbazen als ie zolang meegaat :-)! 

Gezonde(re) vegan chocoladecake met rode biet

Heerlijk luchtige én smeuïge chocoladecake! Boordevol smaak én groentjes! Iedereen is dol op deze cake, zelfs de kleinsten onder ons!
1 cake
Voorbereiding: 50 mins
Klaarmaken: 50 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm
  • blender

INGREDIENTEN

  • 140 g rode biet voorgekookt (zie notities 1. onderaan)
  • 180 ml plantaardige melk naar keuze
  • 1 el appel azijn of citroensap
  • 240 g bloem
  • 35 g rauw cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 60 g kokosolie of andere plantaardige olie of bakboter
  • 15 ml koffie (optioneel) (zie notities 4. onderaan)
  • 45 g appelmoes zonder stukjes
  • 45 g plantaardige yoghurt natuur (zie notities 2. onderaan)
  • 175 g rietsuiker of suikervervanger naar keuze
  • 2 tl vanille-extract
  • 150 g zwarte chocolade
  • 3/4 blik kokosmelk (zie notities 3. onderaan)

INSTRUCTIES

  • Doe de voorgekookte rode biet in de blender en pureer tot een gladde massa. Hou opzij.
  • Doe het appelazijn bij de melk en hou opzij.
  • Neem een grote mengkom en zeef hierin de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda en zout. Meng onder elkaar.
  • Neem een andere, kleine mengkom en meng hierin de bietenpuree, melk, kokosolie (als die nog vast is, kan je ze best vooraf even laten smelten in de microgolfoven of een pannetje), koffie, appelmoes, yoghurt, suiker en vanille-extract. Voeg dit mengsel bij de bloem en spatel tot een glad deeg.
  • Bekleed een (ronde) cakevorm met bakpapier. Doe het deeg hierin. Bak de cake gedurende 50-55 min in een voorverwarmde oven van 175 °C. Prik erin met een dunne naald of tandenstoker. Als er geen deeg meer aan de prikker kleeft, is de cake klaar! Haal de cake uit de oven. Laat 5 min staan, haal de cake nadien uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster. Bereid intussen de topping.
  • Smelt de chocolade au bain marie in een steelpan. Voeg de kokosmelk toe en meng onder elkaar. Laat de topping 15 min afkoelen en spatel ze vervolgens over de cake. De topping is nu nog lopend maar zal verder volledig opstijven.
  • Laat de topping verder opstijven op een koele plaats. En nu ... genieten maar!

Notities

1. Je kan voorgekookte rode bietjes kant-en-klaar kopen in de winkel. Als je werkt met verse, rauwe bieten, dan heb je ongeveer 450 g nodig. Schil de bieten en snij ze in 4 parten. Kook of stoom de bieten gedurende 30-35 min totdat je er vlot met een mesje in kan prikken. 
2. Gebruik bij voorkeur een dikkere yoghurt of kwark, à la Griekse stijl, zoals bv. de Greek style natuur van Alpro Soja
3. Gebruik dikke, volvette kokosmelk. Light kokosmelk is te lopend om een goeie, stevige topping van te maken. 
4. Een scheutje koffie doet de cacaosmaak sterker tot uiting komen in de cake. 

Rauw cacaopoeder

Rauw cacaopoeder wordt gewonnen uit cacaobonen en is de grondstof voor het maken van chocolade….

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod…

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie….

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver,…

Fan van Chocolade? Of van gezond(er) gebak? Dan vind je deze zeker ook leuk!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top