Go Back
+ servings

Gezonde lasagne met linzen en courgette

Deze lasagne is de ideale comfort food zonder het zware gevoel nadien! De lasagne bestaat uit laagjes courgette, rode linzen-tomaten saus en romige vegan béchamel! Gezond, lekker en boordevol eiwitten zal deze lasagne zowel vegans als non-vegans kunnen bekoren!
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 35 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Rode linzen-tomaten saus

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g wortel
  • 150 g gedroogde linzen
  • 2 el tomatenconcentraat
  • 300 ml groentebouillon
  • 500 ml tomatenpassata

Béchamel saus

Overig

  • 1 grote courgette
  • 9 vegan lasagneblaadjes zie notities onderaan
  • 2 tomaten
  • 50 g plantaardige geraspte kaas (zie onderaan)
  • 2 el verse basilicum
  • olijfolie (om te bakken)
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Rode linzen-tomaten saus

  • Snij ui, look en wortel in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een ruime kookpot op een middelhoog vuur. Fruit ui, look en wortel enkele minuten, terwijl je af en toe roert.
  • Voeg linzen, tomatenconcentraat, groentebouillon en tomatenpassata toe. Roer om en laat het geheel 20-25 minuten pruttelen op een zacht vuur tot de linzen beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Béchamel saus

  • Terwijl de linzen saus pruttelt, kan je de béchamel maken. Smelt de boter op een zacht vuur. Voeg de bloem toe. Meng boter en bloem onder elkaar met een houten lepel. Laat 1-2 min bakken tot je koekjes begint te ruiken. Doe de melk geleidelijk aan bij de roux en meng telkens goed om met een garde tot je geen klonters meer hebt. Breng de saus al roerend aan de kook op een zacht vuur en laat het geheel 2 min doorkoken. Kruid vervolgens de saus goed af met peper, zout, de oregano en de vers geraspte nootmuskaat. Voeg ook het citroensap toe (voor een frisse toets) en de edelgistvlokken (voor cheesy flavour).

Afwerking

  • Snij de courgette in ronde plakken van 2 mm dikte.
  • Stel de lasagne samen. Neem een ruime ovenschaal. Doe op de bodem 1/3 van de linzen-tomaten saus. Schik hierop een laagje courgetterondjes. Bestrijk de courgetterondjes met 1/3 van de béchamelsaus. Bedek de bécamelsaus met lasagneblaadjes. Herhaal deze stappen nog 2 keer tot je alle saus en lasagneblaadjes hebt opgebruikt. Eindig met een laagje béchamelsaus.
  • Snij de tomaten in plakjes en schik ze bovenop de lasagne. Strooi tot slot de vegan geraspte kaas en het verse basilicum over de schotel. Besprenkel met een beetje olijfolie. Bak de lasagne in de oven op 180 °C gedurende 35-40 min.

Notities

1. De meeste kant-en-klare lasagneblaadjes bevatten ei. Kijk dus goed uit bij je aankoop! In dit recept gebruikte ik de gele linzen lasagneblaadjes van Albert Heijn. Deze lasagnevellen zijn gemaakt van gele linzen. De bereiding is hetzelfde als bij gewone lasagne maar door de peulvruchten is je lasagne voedzamer, lekkerder, veganistisch én glutenvrij.