Lasagne is toch echt de ultieme comfort food, niet? Warm, gezellig en liefst met rijke & volle smaken! Nog beter wordt het natuurlijk wanneer jouw comfort lasagne nog gezond is ook! En dan komt deze lasagne to the rescue: boordevol groenten én een echte eiwitbom dankzij de linzen (die overigens ook voor een heerlijke crunchy bite zorgen!). Ik durf echt te wedden dat iedereen deze lasagne lust, zowel vegans als non-vegans. Voor mij is het echt een go-to recept als ik moeilijke eters aan tafel heb. De smaken zijn herkenbaar en toegankelijk, maar tegelijk ook verrassend.
Qua werk en tijd valt deze lasagne trouwens reuze mee. En als je ‘s avonds na het werk niet graag meer achter de potten staat, is het een goed idee om deze lasagne al even vooraf in het weekend voor te bereiden. Bewaren doe je ongebakken in de koelkast . Op de avond zelf hoef je de lasagne dan nog enkel in de oven te schuiven, en klaar is kees! Meestal maak ik van deze lasagne trouwens een dubbele portie. De rest vries ik in. Dan heb je meteen ook lekker gezond eten voor drukke dagen!
Gezonde lasagne met linzen en courgette
INGREDIENTEN
Rode linzen-tomaten saus
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 g wortel
- 150 g gedroogde linzen
- 2 el tomatenconcentraat
- 300 ml groentebouillon
- 500 ml tomatenpassata
Béchamel saus
- 35 g plantaardige bakboter (zie onderaan)
- 30 g (vloeiende) bloem
- 370 ml ongezoete sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk (zie onderaan)
- 1/2 tl (vers geraspte) nootmuskaat
- 1 el gedroogde oregano of tijm
- 2 el edelgistvlokken optioneel (zie onderaan)
- 2 el citroensap
Overig
- 1 grote courgette
- 9 vegan lasagneblaadjes zie notities onderaan
- 2 tomaten
- 50 g plantaardige geraspte kaas (zie onderaan)
- 2 el verse basilicum
- olijfolie (om te bakken)
- peper & zout
INSTRUCTIES
Rode linzen-tomaten saus
- Snij ui, look en wortel in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een ruime kookpot op een middelhoog vuur. Fruit ui, look en wortel enkele minuten, terwijl je af en toe roert.
- Voeg linzen, tomatenconcentraat, groentebouillon en tomatenpassata toe. Roer om en laat het geheel 20-25 minuten pruttelen op een zacht vuur tot de linzen beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Béchamel saus
- Terwijl de linzen saus pruttelt, kan je de béchamel maken. Smelt de boter op een zacht vuur. Voeg de bloem toe. Meng boter en bloem onder elkaar met een houten lepel. Laat 1-2 min bakken tot je koekjes begint te ruiken. Doe de melk geleidelijk aan bij de roux en meng telkens goed om met een garde tot je geen klonters meer hebt. Breng de saus al roerend aan de kook op een zacht vuur en laat het geheel 2 min doorkoken. Kruid vervolgens de saus goed af met peper, zout, de oregano en de vers geraspte nootmuskaat. Voeg ook het citroensap toe (voor een frisse toets) en de edelgistvlokken (voor cheesy flavour).
Afwerking
- Snij de courgette in ronde plakken van 2 mm dikte.
- Stel de lasagne samen. Neem een ruime ovenschaal. Doe op de bodem 1/3 van de linzen-tomaten saus. Schik hierop een laagje courgetterondjes. Bestrijk de courgetterondjes met 1/3 van de béchamelsaus. Bedek de bécamelsaus met lasagneblaadjes. Herhaal deze stappen nog 2 keer tot je alle saus en lasagneblaadjes hebt opgebruikt. Eindig met een laagje béchamelsaus.
- Snij de tomaten in plakjes en schik ze bovenop de lasagne. Strooi tot slot de vegan geraspte kaas en het verse basilicum over de schotel. Besprenkel met een beetje olijfolie. Bak de lasagne in de oven op 180 °C gedurende 35-40 min.
Notities
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Melk
Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…