Go Back
+ servings

Frisse cake met kumquats en noten

Smeüige cake met weinig boter of suiker. Wel met véél fruit & noten. Zorgt voor net dat beetje extra energie tussendoor.
1 cake
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm

INGREDIENTEN

  • 150 g kumquats
  • 125 g amandelmeel (kan je kant-en-klaar kopen of zelf maken door amandelen fijn te malen in de blender)
  • 125 g speltbloem of andere bloem
  • 7 g bakpoeder
  • 60 g rietsuiker
  • 1 snuif zout
  • 160 ml plantaardige melk naar keuze (zie onderaan)
  • 90 ml aquafaba ter vervanging van 2 eieren (zie onderaan)
  • 2 el plantaardige bakboter of plantaardige olie (bv. zonnebloemolie, kokosolie)
  • 100 g appelmoes
  • 1 tl vanille-extract
  • enkele druppels amandel-extract
  • 1 handje gedroogde abrikozen of ander gedroogd fruit
  • 60 g walnoten of andere noten

INSTRUCTIES

  • Was de kumquats en verwijder het groene steeltje. Neem een mengkom. Plet en verscheur de kumquats in stukjes met je handen. Verwijder de grootste pitjes (de pitjes zijn in principe ook eetbaar maar vind ik niet zo lekker smaken in deze cake).
  • Neem een andere mengkom en meng hierin de droge ingrediënten: amandelmeel, bloem, bakpoeder, suiker en zout.
  • Smelt de boter. Meng alle natte ingrediënten: gesmolten boter, melk, aquafaba, appelmoes, vanille-extract en amandel-extract. Voeg toe aan de droge ingrediënten en roer om.
  • Hak de noten fijn. Snij de gedroogde abrikozen in fijne reepjes.
  • Voeg noten, abrikozen en kumquats toe aan het deeg en roer nogmaals voorzichtig om.
  • Vet een cakevorm lichtjes in of bekleed met bakpapier en giet hierin het deeg.
  • Bak de cake gedurende 45 min in de oven op 180 °C. In een luchtdicht doosje kan je de cake gedurende 3-4 dagen bewaren in de koelkast.