Kumquats zijn kleine, ovale citrusvruchtjes. Een kumquat lijkt niet alleen qua uiterlijk op een mini-sinaasappeltje, de smaak is ook vergelijkbaar, alleen minder zoet, een beetje wrang/bitter en kruidiger. Kumquats kun je in zijn geheel, dus inclusief schil en pitjes, eten. Persoonlijk vind ik kumquats niet bijzonder om au naturel te eten, maar onlangs zaten ze in mijn bio fruitpakket, dus moest ik er wel iets mee. Ik besloot om er een gezonde (ontbijt)cake mee te maken, en het resultaat was zo goed dat ik het recept graag met jullie deel.
Deze kumquat cake is:
- heerlijk smeüig & zacht van smaak
- 100% plantaardig en dus ook helemaal geschikt voor wie lactose-intolerant is (of gewoon lief wil zijn voor de diertjes & planeet ;-))
- véél gezonder dan een klassieke cake want géén geraffineerde suikers of hompen boter, maar wel: appelmoes, gedroogde abrikozen & noten. Hoera voor de voedingswaarde!
- lekker verrassend, want je eet niet elke dag kumquats, toch?
Ook fijn: je kan de cake rustig in het weekend maken. Bewaren doe je in een doosje in de koelkast. Zo heb je elke weekochtend een snel, voedzaam en lekker ontbijt. Eet er eventueel nog wat (soja)yoghurt en fruit bij voor een extra morning boost!
Frisse cake met kumquats en noten
MATERIAAL
- cakevorm
INGREDIENTEN
- 150 g kumquats
- 125 g amandelmeel (kan je kant-en-klaar kopen of zelf maken door amandelen fijn te malen in de blender)
- 125 g speltbloem of andere bloem
- 7 g bakpoeder
- 60 g rietsuiker
- 1 snuif zout
- 160 ml plantaardige melk naar keuze (zie onderaan)
- 90 ml aquafaba ter vervanging van 2 eieren (zie onderaan)
- 2 el plantaardige bakboter of plantaardige olie (bv. zonnebloemolie, kokosolie)
- 100 g appelmoes
- 1 tl vanille-extract
- enkele druppels amandel-extract
- 1 handje gedroogde abrikozen of ander gedroogd fruit
- 60 g walnoten of andere noten
INSTRUCTIES
- Was de kumquats en verwijder het groene steeltje. Neem een mengkom. Plet en verscheur de kumquats in stukjes met je handen. Verwijder de grootste pitjes (de pitjes zijn in principe ook eetbaar maar vind ik niet zo lekker smaken in deze cake).
- Neem een andere mengkom en meng hierin de droge ingrediënten: amandelmeel, bloem, bakpoeder, suiker en zout.
- Smelt de boter. Meng alle natte ingrediënten: gesmolten boter, melk, aquafaba, appelmoes, vanille-extract en amandel-extract. Voeg toe aan de droge ingrediënten en roer om.
- Hak de noten fijn. Snij de gedroogde abrikozen in fijne reepjes.
- Voeg noten, abrikozen en kumquats toe aan het deeg en roer nogmaals voorzichtig om.
- Vet een cakevorm lichtjes in of bekleed met bakpapier en giet hierin het deeg.
- Bak de cake gedurende 45 min in de oven op 180 °C. In een luchtdicht doosje kan je de cake gedurende 3-4 dagen bewaren in de koelkast.
Melk
Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…
Aquafaba
Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…