Een lekkere plantaardige pasta bereiden was best wel even zoeken in het begin. Vroeger greep ik heel snel naar room, ricotta en kruidenkaas om mijn pasta’s vol en smeüig te krijgen. Wel lekker natuurlijk, maar na een tijdje toch ook wel veel van hetzelfde. Door mijn switch naar plantaardig koken was ik opeens genoodzaakt om creatiever uit de hoek te komen. Vrij snel bleek mijn vrees voor gebrek aan variatie to-taal ongegrond te zijn: sinds we plantaardig eten, zijn onze maaltijden gevarieerder, smaakvoller, verrassender en ook gezonder dan ooit. Waar ik vroeger vaak terugviel op dezelfde eeuwige klassiekers – pasta met kruidenkaas & zalm, macaroni met ham & kaas, cannelloni met spinazie & ricotta … – sta ik nu iedere keer vol verwondering over hoe lekker, vol & romig je een pastaschotel kan krijgen zonder vlees, kaas of room te gebruiken. In dit gerecht zijn het geweekte en gemalen cashewnoten die zorgen voor een romige smaak en textuur. Toch alvast een stuk voedzamer dan bergen kaas of room, niet :-)?
Ook in de ‘parmezaan’ spelen noten een hoofdrol, samen met edelgistvlokken. Die laatste zijn echte B-vitaminebommetjes en werkelijk onmisbaar in de plantaardige keuken. Ze zorgen voor een heerlijke zoutige & cheesy flavor in je vegan gerechten. Onderstaande pasta is voldoende voedzaam op zich, maar voeg gerust nog meer ingrediënten toe, bv. stukjes gebakken courgette, of (pikante) vegan worst of balletjes, … Laat je gaan: deze pasta kan veel combo’s verdragen :-).
Romige pasta met cashew, kokos en tomaat
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
Voor de romige saus
- 160 g zongedroogde tomaatjes
- 400 ml kokosmelk
- 450 g tomatenpassata of tomatenstukjes
- 75 g cashewnoten
- 3 teentjes knoflook
- 2 el edelgistvlokken of parmezaanse kaas (zie onderaan)
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl zacht paprikapoeder
- 1 snuifje chilipoeder
- 2 tl gedroogde oregano
- 4 el verse basilicum
- peper & zout
Voor de pasta
- 350 g korte pasta bv. penne, spirelli
- 450 g verse spinazie
- 30 g zongedroogde tomaatjes
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1/4 tl (vers geraspte) nootmuskaat
Voor de parmezaanse kaas
- 2 koppen cashewnoten
- 1 kop amandelen
- 2 koppen edelgistvlokken (zie onderaan)
- 2 el witte misopasta (zie onderaan)
INSTRUCTIES
Romige saus
- Week de cashewnoten gedurende min. 30 min in lauw kraantjes water. Giet af en laat uitlekken.
- Doe vervolgens alle ingrediënten voor de saus in een foodprocessor of blender en blend gedurende 5 min op de hoogste stand tot je een romige saus bekomt:
Pasta
- Kook de pasta beetgaar. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht. Giet een beetje olijfolie door de pasta om aan elkaar kleven te voorkomen.
- Hak intussen het teentje look fijn. Was de spinazie en laat uitlekken. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de look aan. Voeg spinazie toe en laat slinken. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Voeg toe aan de spinazie en neem de pan van het vuur.
- Vlak voor het serveren meng je pasta, spinazie en saus door elkaar en warm je alles nog even door in de (wok)pan. Voeg eventueel een kopje kookwater van de pasta toe als je de saus te dik vindt.
- Serveer heet met de parmezaan.
Parmezaan
- Blend alle ingrediënten door elkaar tot alles heel fijn is en een beetje plakkerig. Restjes parmezaan kan je gerust nog 2 weken bewaren in een luchtdicht doosje in de koelkast.
Witte miso
Witte miso is een gladde pasta op basis van gefermenteerde soja, rijst en zout. Het is een smaakmaker die vooral geliefd is in de veggie…
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…
2 thoughts on “Romige pasta met cashew, kokos en tomaat”
Zo dit was lekker!! Ik had de spinazie vervangen door de bladeren van paksoi aangezien ik die nog had liggen. En o ja iets minder knoflook de volgende keer. Ik proef het nog🤭 Maar het was ontzettend lekker.
Hoi Marit! Zo leuk te horen dat je het recept lekker vond! Goed gevonden ook om de bladeren van paksoi te gebruiken. Klinkt heerlijk! En ja, die knoflook hé, ik ben er zeer gul mee, maar dat pas je dus inderdaad gemakkelijk even aan naar eigen smaak :-). Groetjes xx