Er zijn rode bietjes lovers en haters. Ik zit er een beetje tussenin. Ik kan de aardse smaak van rode biet best appreciëren, maar neem deze roze groente nu ook niet elke week mee in mijn boodschappentas.
Als je rode biet graag een kans wil geven, dan is dit gerecht wel een heel leuke want de bietjes worden verwerkt tot een heerlijk, smeuïge roze saus! De smaak is hierdoor niet alleen zachter, maar het geheel ziet er ook erg leuk uit. Roze pasta is zalig toch? Ik wed dat zelfs kleine etertjes, die niet zo houden van groenten, deze pasta misschien wel eens zouden kunnen appreciëren.
Dit gerecht is ook ideaal om te maken na een drukke werkdag: weinig ingrediënten, korte voorbereidingstijds. Het enige wat je nodig hebt, is een goeie blender en de rest gaat vanzelf!
Pasta met saus van rode biet en gehakte pistachenootjes
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
- 300 g (volkoren) spirelli
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 600 g rode biet (ongekookt)
- 1 el olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- 1 scheutje sojaroom of ongezoete sojamelk
- 60 g pistachenoten
- 4 el verse peterselie of basilicum
- 150 g Violife Greek White (plantaardige fetakaas) of plantaardige parmezaanse kaas
- 3 tl citroenzeste
INSTRUCTIES
- Kook de spirelli beetgaar. Giet af en hou 50 ml kookvocht opzij om straks de saus mee af te werken.
- Schil de bietjes en snij ze in blokjes. Hak ui en look fijn.
- Verhit de olie in een ruime pan. Fruit ui en look aan. Voeg de blokjes biet toe en laat +/- 15 min stoven tot de bietjes zacht zijn. Voeg af en toe een scheutje water toe als de bietjes zouden dreigen aan te bakken. Voeg het balsamicoazijn toe, roer om en kruid met peper en zout.
- Doe de bietjes in de blender en blend fijn. Voeg het kookvocht van de spirelli toe alsook het scheutje sojaroom. Blend nogmaals tot een gladde saus.
- Hak de pistachenoten en de peterselie fijn. Verbrokkel de vegan feta.
- Meng de bietjessaus onder de gekookte spirelli. Doe de pasta in leuke borden en werk af met de gehakte pistachenoten, peterselie, vegan feta en citroenzeste.
Room
Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…
Fetakaas
Het merk Violife heeft een heel lekkere plantaardige fetakaas, genaamd Violife Greek White. Het is een 100% plantaardige kaas op basis van kokosolie. De textuur…
Fan van dit gerecht? Dan vind je deze misschien ook lekker!
Spaghetti met pompoensaus en crumble
Ik hou van pompoen. Maar met mate :-D. Wij zijn geabonneerd op een seizoenspakket biogroentjes. Heel leuk, maar in de winter betekent dat jammer genoeg…
Creamy vegan pasta met broccoli en erwtjes
Weinig tijd om te koken, maar toch zin in iets vers, lekkers & met een beetje groen(sels)? Pasta to the rescue, baby! In mijn voorraadkast…
Romige pasta met cashew, kokos en tomaat
Een lekkere plantaardige pasta bereiden was best wel even zoeken in het begin. Vroeger greep ik heel snel naar room, ricotta en kruidenkaas om mijn…