Gelatine

Gelatine is een geleer- en bindmiddel dat wordt gebruikt in heel wat zoete gerechten, zoals kaastaart, panna cotta, puddings, ijs, confituur, enz. Gelatine is niet geschikt voor vegetariërs of veganisten aangezien het wordt gemaakt uit dierenbotten -en huid. Gelukkig bestaan er heel wat goede plantaardige alternatieven voor gelatine.

Zelf gebruik ik meestal agar agar, een plantaardig geleermiddel dat wordt gewonnen uit rood zeewier. Agar agar is kleur- en smaakloos en heeft een sterk gelerende werking. 1 gram agar agar staat gelijk aan ongeveer 3 gram gelatine. Agar agar bestaat in de vorm van staven, vlokken of poeder. Afhankelijk van de vorm, verschilt de bereidingswijze. Lees dus even de verpakking voor je aan het koken gaat. Zelf gebruik ik agar agar meestal in de vorm van poeder omdat die meteen klaar is voor gebruik en je die niet (zoals gelatine) vooraf hoeft te weken. 

Andere opties zijn:

  • pectine: gemaakt uit (citrus)fruit en vooral geschikt voor  het maken van confituren
  • tapioca: gewonnen uit cassaewortel, verkrijgbaar in poedervorm of als kleine harde bolletjes die vooraf geweekt moeten worden, ideaal voor pudding
Scroll to Top