Hoi, wat leuk je hier te zien op mijn blog Claudia’s Food Court!

Ik ben Claudia en met mijn blog wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen.

Wie ben ik?
Heel kort?
Een 32-jarige prettig gestoorde foodie. Intussen al een aantal jaartjes gelukkig getrouwd met Wietse, mijn partner in love & life! Van opleiding ben ik jurist. Ik hou van recht(en) en ben een vurig verdediger van alles en iedereen die moeilijk voor zichzelf kan opkomen. Dat kunnen mensen zijn, maar ook – en vooral – de dieren, de natuur & het klimaat!
Mijn favoriete deel van de dag is de (vroege) ochtend. Dan wandel ik door mijn mooie dorp met Wilma (Wilma is mijn chocolade labrador en toevallig ook de mooiste en liefste hond ter wereld). Na de wandeling geniet ik van een heerlijk lang ontbijt. Oh, wat hou ik van ontbijten!
Je hebt het intussen wel door. Koken & eten is mijn grote passie! Dat is eigenlijk al van toen ik klein was (hoewel ik volgens sommigen nooit echt klein ben geweest – ik ben 1.88 m groot, maar dat terzijde :-)). Met de jaren is mijn voorkeur en stijl van koken en eten wel wat geëvolueerd. De nadruk lag altijd al op veel groenten, fruit en kruiden. Als kind herinner ik me dat mijn mama vaak vegetarisch kookte en dat we sojamelk kochten, omdat we dat lekkerder vonden én omdat het beter was voor de dieren :-). Mijn liefde voor plantaardig eten is de laatste jaren alleen maar gegroeid. Na een aantal jaar als vegetariër ben ik me steeds meer beginnen verdiepen in de plantaardige keuken. Hoe meer ik erover las, en hoe meer ik zelf begon te experimenteren, hoe meer ik overtuigd geraakte om de switch te maken naar een meer plantaardige levensstijl.
Waarom plantaardig?
Door te kiezen voor plantaardig, geef ik een positief duwtje in de rug aan drie dingen die me nauw aan het hart liggen.

Dieren

Dieren komen voor mij op de allereerste plaats als reden om plantaardig te eten. Ik vind het verkeerd om dieren te beschouwen als inferieure wezens, waarover we als mens vrij beschikkingsrecht zouden hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat dieren slimme, nieuwsgierige, empathische, sociale en emotionele wezens zijn. Laten we ze dan ook zo behandelen.

Milieu en klimaat

De industriële, intensieve veeteelt, kippenhouderij & visvangst eisen een hoge tol van onze planeet. 14,5% van alle broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering) is afkomstig van de veeteelt. Ook watervervuiling, ontbossing, monocultuur & verlies van biodiversiteit zijn een gevolg van intensieve landbouw & veeteelt. Door (meer) plantaardig te eten, verlaag je je voetafdruk.

Mensen

De productie van plantaardige alternatieven is veel efficiënter en vergt minder kostbare grondstoffen. Ter vergelijking: voor 1 kg vlees is ongeveer 10 tot 15 kg – voor de mens eetbare – soja, maïs en granen nodig. Als we alle gewassen in de wereld die we momenteel aan dieren voederen voor mensen zouden gebruiken, zou er (in calorieënaantal) 70% meer voedsel beschikbaar zijn. Meer plantaardig betekent dus minder voedselverspilling en een meer rechtvaardige voedselverdeling. Dit zal met de tijd alleen maar belangrijker worden als we binnenkort 11 miljard mensen moeten voeden. 
Waarom deze blog?
Ondanks de vele goede redenen die ik voor mezelf heb om te kiezen voor plantaardig, vind ik het soms best een uitdaging om elke dag iets voedzaam & lekker op tafel te zetten. De verleiding van dierlijke producten is overal aanwezig (kaas!) en met de overdaad aan (mis)informatie over veganistisch eten is het niet altijd makkelijk om om door het bos de bomen te blijven zien. Ook bij anderen merk ik dat de zoektocht naar een meer plantaardige levensstijl niet altijd eenvoudig is. Ik heb het gevoel dat dit voor veel mensen een proces is van soms vallen en weer opstaan. En dat is oké. Het is nu eenmaal niet makkelijk om tegen de stroom in te gaan.
Met mijn blog wil ik inspiratie & motivatie geven aan iedereen die bezig is of wil zijn met (meer) plantaardig koken en eten. Alle recepten op deze blog zijn:
  • 100% plantaardig: dus zonder vlees, vis, eieren, zuivel of honing
  • Groen & gezond: groenten, fruit, peulvruchten, noten & granen spelen de hoofdrol. Er is ruimte voor zoet & gebak, maar ik werk altijd met zo weinig mogelijk suiker of vetstof
  • Leuk, eenvoudig & toegankelijk: zowat alle recepten zijn geschikt voor zowel de doorwinterde veganisten als de beginners
Wie nieuw is in de plantaardige keuken, raad ik aan om eerst even door de plantaardige keuken pagina te gaan. Voor de meeste ‘doorsnee’ ingrediënten bestaat er meestal een eenvoudig vegan alternatief (bv. sojamelk voor koemelk). De plantaardige keuken heeft echter ook een aantal typische ingrediënten & smaakmakers waarvan je best eerst even leest waarvoor ze dienen en hoe je ze gebruikt (bv. edelgistvlokken of kala namak). Over elk ingrediënt dat eigen is aan de plantaardige keuken, vind je in de A-Z ingrediënten index meer uitleg over de samenstelling, hoe je het gebruikt en waar je het kan vinden. Er is ook een handige ‘Hoe vervang ik … ?’ pagina waar je snel kan terugvinden hoe je een bepaald ingrediënt uit de klassieke keuken – bv. bechamelsaus, kaas, bacon – kan vervangen door een lekker plantaardig alternatief.
Vragen of even hallo zeggen?

Vragen of even hallo zeggen?

Als je suggesties hebt voor (plantaardige) ingrediënten waarover je graag meer wil weten, of die je graag in een vegan recept zou zien, mag je me dat altijd laten weten! Maar ook als je gewoon even hallo wil zeggen, of een recept hebt uitgeprobeerd, hoor ik graag van je. Je vindt me via facebook & instagram. Of stuur me gewoon een berichtje! Heel veel lees- en kookplezier gewenst!

Credits voor het mooie website logo @Jolien Vansteenkiste!

Scroll to Top