Go Back
–+ servings

Oosterse balletjes met abrikoos, amandel en tomaat

Meatballs op hun best, maar dan zonder meat ;-). Heerlijk verrassend door de combinatie van tomaat, abrikoos & amandel, maar toch eenvoudig te maken!
4 personen
Voorbereiding: 35 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Balletjes

  • 1 ui
  • 4 el verse peterselie
  • 500 g vegan gehakt (zie onderaan)
  • 1 el mosterd
  • 2 el geroosterde amandelschilfers
  • 2 el panko of paneermeel (zie onderaan)
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl harissapasta of 1 snuifje cayennepoeder (zie onderaan)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl ras-el-hanout (zie onderaan)
  • 1/3 tl kerriepoeder
  • 1/3 tl kaneelpoeder
  • olijfolie
  • peper & zout
  • 4 el bloem

Saus

  • 1 ui
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 tl harissapasta of 1/2 rood chilipepertje
  • 2 tl rietsuiker
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl ras-el-hanout
  • 400 g tomatenblokjes
  • 400 g tomatenpassata
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • peper & zout

Afwerking

  • 4 el geroosterde amandelschilfers
  • 4 el verse peterselie

INSTRUCTIES

  • Begin met de saus, zodat die even rustig kan pruttelen. Snipper de ui. Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot op een middelhoog vuur en laat de ui 5 min zachtjes fruiten. Voeg tomatenconcentraat, mosterd, harissapasta, suiker, kerriepoeder en ras-el-hanout toe. Roer om en laat even bakken (zorg ervoor dat het geheel niet aanbakt en zet eventueel het vuur iets lager). Snij intussen de abrikozen in fijne reepjes. Voeg de abrikozenreepjes samen met de tomatenblokjes en tomatenpassata toe. Kruid met peper en zout. Zet het deksel schuin op de pot en laat de saus pruttelen op een laag vuur terwijl je de balletjes maakt. Roer af en toe.
  • Maak nu de balletjes. Snipper de ui voor de balletjes in zeer fijne stukjes. Verwarm een scheut olijfolie in een pan op een middelhoog vuur en laat de ui 5 min zachtjes fruiten. Hak intussen de peterselie fijn. Neem de ui van het vuur af en meng de gehakte peterselie onder de ui. Laat even afkoelen en hou opzij.
  • Neem een mengkom en meng hierin alle overige ingrediënten voor de balletjes, behalve de bloem. Voeg het ui-peterseliemengsel toe en kneed alles nog eens goed door elkaar. Rol vervolgens balletjes van het mengsel en wentel ze door de bloem. Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan op een middelhoog vuur en bak de balletjes rondom goudbruin.
  • Voeg de gebakken gehaktballetjes vervolgens toe aan de saus.
  • Werk de saus af met de geroosterde amandelschilfers en peterselie. Serveer goed warm met een bijgerecht naar keuze, bv. volkoren pitta- of naanbrood, couscous, volkoren pasta ... Geef er eventueel ook nog een seizoenssalade of gegrilde groentjes bij.