Oosterse balletjes met amandel, abrikoos en tomaat

Ik hou van ongewone, verrassende smaakcombinaties zoals zout & chocolade, aardbei & basilicum, … of tomaat & abrikoos! Klinkt op het eerste gezicht een beetje vreemd maar kruidige tomatensaus vormt echt wel een goede combo met zoete, gedroogde abrikoosjes. Het is niet voor niets dat de Italianen in hun tomatensaus een snuifje suiker doen! De tomatensaus en abrikozen passen ook perfect bij de Oosters gekruide – plantaardige – gehaktballetjes. Gehakt is iets wat ik nog altijd wel wat moeilijk te ‘veganizen’ vindt, al vind je nu wel echt goede kant-en-klare alternatieven. Zorg zeker dat je een ‘natte’ vegan gehaktsoort gebruikt, en geen met droge, losse korrels. Van die laatste zal het maar moeilijk lukken om mooie, gladde balletjes te rollen (zie ook de uitleg over ‘vegan gehakt’ onderaan het recept). Heb je weinig tijd of zin om te koken, dan kan je ook enkel de saus maken en klant-en-klare vegan gehaktballetjes gebruiken. 

Oosterse balletjes met abrikoos, amandel en tomaat

Meatballs op hun best, maar dan zonder meat ;-). Heerlijk verrassend door de combinatie van tomaat, abrikoos & amandel, maar toch eenvoudig te maken!
4 personen
Voorbereiding: 35 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Balletjes

  • 1 ui
  • 4 el verse peterselie
  • 500 g vegan gehakt (zie onderaan)
  • 1 el mosterd
  • 2 el geroosterde amandelschilfers
  • 2 el panko of paneermeel (zie onderaan)
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl harissapasta of 1 snuifje cayennepoeder (zie onderaan)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl ras-el-hanout (zie onderaan)
  • 1/3 tl kerriepoeder
  • 1/3 tl kaneelpoeder
  • olijfolie
  • peper & zout
  • 4 el bloem

Saus

  • 1 ui
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 tl harissapasta of 1/2 rood chilipepertje
  • 2 tl rietsuiker
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl ras-el-hanout
  • 400 g tomatenblokjes
  • 400 g tomatenpassata
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • peper & zout

Afwerking

  • 4 el geroosterde amandelschilfers
  • 4 el verse peterselie

INSTRUCTIES

  • Begin met de saus, zodat die even rustig kan pruttelen. Snipper de ui. Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot op een middelhoog vuur en laat de ui 5 min zachtjes fruiten. Voeg tomatenconcentraat, mosterd, harissapasta, suiker, kerriepoeder en ras-el-hanout toe. Roer om en laat even bakken (zorg ervoor dat het geheel niet aanbakt en zet eventueel het vuur iets lager). Snij intussen de abrikozen in fijne reepjes. Voeg de abrikozenreepjes samen met de tomatenblokjes en tomatenpassata toe. Kruid met peper en zout. Zet het deksel schuin op de pot en laat de saus pruttelen op een laag vuur terwijl je de balletjes maakt. Roer af en toe.
  • Maak nu de balletjes. Snipper de ui voor de balletjes in zeer fijne stukjes. Verwarm een scheut olijfolie in een pan op een middelhoog vuur en laat de ui 5 min zachtjes fruiten. Hak intussen de peterselie fijn. Neem de ui van het vuur af en meng de gehakte peterselie onder de ui. Laat even afkoelen en hou opzij.
  • Neem een mengkom en meng hierin alle overige ingrediënten voor de balletjes, behalve de bloem. Voeg het ui-peterseliemengsel toe en kneed alles nog eens goed door elkaar. Rol vervolgens balletjes van het mengsel en wentel ze door de bloem. Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan op een middelhoog vuur en bak de balletjes rondom goudbruin.
  • Voeg de gebakken gehaktballetjes vervolgens toe aan de saus.
  • Werk de saus af met de geroosterde amandelschilfers en peterselie. Serveer goed warm met een bijgerecht naar keuze, bv. volkoren pitta- of naanbrood, couscous, volkoren pasta ... Geef er eventueel ook nog een seizoenssalade of gegrilde groentjes bij.

Gehakt

In de winkel vind je verschillende soorten kant-en-klaar plantaardig gehakt. Het is aan jou om te experimenteren en te ondervinden welke soorten je het lekkerste…

Ras-el-hanout

Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling die bestaat uit meer dan 20 kruiden (sommige varianten kunnen zelfs oplopen tot 40 kruiden of meer). Er is geen…

Panko

Panko is niet per se eigen aan de plantaardige keuken, maar omdat het niet bij iedereen bekend is, verdient het misschien toch een korte toelichting….

Harissapasta

Harissapasta is een Tunesische kruidenpasta die bestaat uit rode pepers, kruiden en olie. Harissapasta is zeer pikant, dus voeg nooit teveel ineens toe aan je…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top