Go Back
+ servings

De lekkerste vegan moussaka

Traditioneel Grieks gerecht bestaande uit aubergine, aardappel, tomatensaus & witte saus. Nu in verbeterde - plantaardige - versie! Lichter, lekkerder & gezonder - das 3 x een win!
6 personen
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 40 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Rode saus

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 dikke wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 250 g vegan gehakt of voorgekookte linzen of kikkererwten (zie notities en onderaan)
  • 200 g voorgekookte linzen
  • 2 el tomatenconcentraat
  • 1 mespuntje harissapasta of 1/2 tl chilivlokken (zie onderaan)
  • 1 dl rode wijn optioneel, kan je vervangen door groentebouillon
  • 400 g tomatenpassata
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde marjolein
  • 1 snuifje komijnpoeder
  • 1 snuif kaneelpoeder

Witte saus

Moussaka

Overig (in de vooraadkast)

  • olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Rode saus

  • Begin met de rode saus, zodat die rustig even kan pruttelen. Snipper ui en knoflook fijn. Snij wortelen en selder in zeer fijne blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpot op een matig vuur en stoof hierin stukjes ui en look gedurende 5 min. Voeg hierna wortel en selder toe en stoof alles nog 10 min.
  • Voeg nu veggie gehakt en linzen toe. Roer goed om. Voeg tomatenconcentraat, harissa en suiker toe en laat even meebakken. Voeg dan de rode wijn toe en laat even inkoken. Tot slot voeg je de tomatenpassata en alle kruiden toe. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Zet het deksel schuin op de pot en laat de saus rustig sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe in de pot.

Moussaka

  • Snij intussen de aubergines en courgettes in de lengte in dunne plakken. Leg ze op een ruime ovenplaat en bestrijk ze met een beetje olijfolie. Kruid met peper en zout. Gaar ze voor gedurende 20 min in de oven op 180 °C. Hou opzij.
  • Was de aardappelen en boen ze schoon (gebruik bio aardappelen, dan hoef je ze niet te schillen). Snij de aardappelen in zeer dunne plakjes. Hou opzij.

Witte saus

  • Maak een klassieke béchamelsaus, maar dan in vegan versie. Verwarm een ruime kookpot op een zacht vuur. Laat hierin de boter smelten. Let op: de boter mag niet bruinen! Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe. Roer bloem en boter door elkaar met behulp van een (houten) lepel. Laat even bakken gedurende 1-2 min (tot je een koekjesgeur begint te ruiken).
    Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het bloem-boter mengsel. Roer constant met behulp van een garde tot je een smeuïge béchamelsaus hebt. Zet het vuur zeer laag en laat nog 2 min pruttelen zodat de saus kan indikken. Haal nadien van het vuur en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg ook het citroensap toe en roer nog eens om. Proef en kruid bij naar eigen smaak (de saus mag goed doorsmaken want ovengerechten verliezen altijd wat pit tijdens de gaartijd in de oven).

Afwerking

  • Neem een ruime ovenschaal en bouw laagjes:
    - onderaan komt een dun laagje witte saus
    - daarop een laagje aardappel, die je kruidt met een beetje peper en zout
    - dan een laagje courgette
    - nu een eerste laagje rode saus
    - hierna weer aardappelen, gekruid met peper en zout
    - een tweede laagje witte saus
    - een laagje aubergines
    - een tweede laagje rode saus
    - de resterende courgette/aubergine
    - een laagje aardappelen, gekruid met peper en zout
    - eindigen doe je met een flinke laag witte saus.
  • Tot slot verkruimel je de Violife kaas over de schotel. Bak de moussaka gedurende 40-45 min in de oven op 180 °C. Controleer af en toe, want elke oven is een beetje anders. Om te weten of de aardappelschijfjes gaar zijn, kan je even in de schotel prikken met een satéstokje of een vork.
  • Na gaartijd laat je de moussaka nog 5 tot 10 min rusten in de oven met de deur open (als je echt niet meer kan wachten, mag je deze stap overslaan ;-)). Serveer de moussaka eventueel met een gemengde salade en een beetje brood.

Notities

1. Als je liever geen kant-en-klaar vegan gehakt gebruikt, kan je die vervangen door extra linzen, of een deel linzen en een deel (gekookte) kikkererwten.