Go Back
+ servings

Gezonde, vegan crumble van havermout

Everybody likes crumble! En zeker deze gezonde & lichte versie met veel fruit, havermout & noten in de basis! Vervang het fruit door seizoensfruit naar keuze en geniet het hele jaar door van deze crumble.
6 personen
Voorbereiding: 35 mins
Klaarmaken: 35 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Vulling

  • 2 appel
  • 2 peer
  • 100 g kersen
  • 2 el citroensap
  • 2 el rietsuiker
  • 1 kaneelstokje of andere smaakmaker: vanillestokje, steranijs

Crumble

  • 100 g havermoutvlokken
  • 50 g speltbloem
  • 25 g amandelen
  • 25 g hazelnoot
  • 1/4 tl zout
  • 35 g plantaardige bakboter of kokosolie (zie onderaan)
  • 3 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 25 g amandelschilfers

INSTRUCTIES

Vulling

  • Snij appel en peer in kleine blokjes (kies voor biologisch, doen hoef je ze niet te schillen). Ontpit de kersen en halveer ze. Verwarm een stoofpot op een middelhoog vuur. Doe hierin de blokjes appel en peer samen met het citroensap en een scheutje kraantjeswater. Voeg kaneelstokje en suiker toe en laat 15 min zachtjes pruttelen, met het deksel schuin op de pot.

Crumble

  • Rooster intussen de amandelen en hazelnoten op een middelhoog vuur in een pan zonder vetstof tot ze lichtjes goudbruin zijn. Maal ze fijn in de keukenmachine.
  • Meng alle ingrediënten voor de crumble door elkaar in een ruime mengkom (met je handen). Vorm een bal van de crumble en laat 15 min rusten in de koelkast.
  • Neem een ovenschaal. Verwijder het kaneelstokje en verdeel het appel-peer mengsel op de bodem van de schaal. Schik de kersen erbovenop. Verkruimel hierover de crumble met je vingers. Bestrooi tot slot met de amandelschilfers.
  • Bak de crumble gedurende 35 min in de oven op 165 °C.
  • Serveer de crumble lauw-warm of koud met plantaardige yoghurt of ijs.