Crumble is zo een gerechtje dat iedereen wel kan bekoren. Het is gemakkelijk en snel en je hebt er nog eens een flinke portie fruit mee binnen. De meeste crumble recepten bevatten echter wel veel suiker en boter, wat eigenlijk totaal overbodig is. De meeste fruitsoorten zijn al zoet genoeg op zichzelf en al die boter is zeker niet nodig om je crumble lekker knapperig te krijgen. Het recept hieronder is een lekker én gezond alternatief, met havermout, speltbloem, amandelen & hazelnoten. Echt heerlijk! Als fruit heb ik gekozen voor appelen, peren en kersen, maar je kan er eender welke (seizoens)fruitsoort in verwerken. Zo kan je élk seizoen van deze crumble genieten!
Gezonde, vegan crumble van havermout
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
Vulling
- 2 appel
- 2 peer
- 100 g kersen
- 2 el citroensap
- 2 el rietsuiker
- 1 kaneelstokje of andere smaakmaker: vanillestokje, steranijs
Crumble
- 100 g havermoutvlokken
- 50 g speltbloem
- 25 g amandelen
- 25 g hazelnoot
- 1/4 tl zout
- 35 g plantaardige bakboter of kokosolie (zie onderaan)
- 3 el ahornsiroop (zie onderaan)
- 1 tl vanille-extract
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 25 g amandelschilfers
INSTRUCTIES
Vulling
- Snij appel en peer in kleine blokjes (kies voor biologisch, doen hoef je ze niet te schillen). Ontpit de kersen en halveer ze. Verwarm een stoofpot op een middelhoog vuur. Doe hierin de blokjes appel en peer samen met het citroensap en een scheutje kraantjeswater. Voeg kaneelstokje en suiker toe en laat 15 min zachtjes pruttelen, met het deksel schuin op de pot.
Crumble
- Rooster intussen de amandelen en hazelnoten op een middelhoog vuur in een pan zonder vetstof tot ze lichtjes goudbruin zijn. Maal ze fijn in de keukenmachine.
- Meng alle ingrediënten voor de crumble door elkaar in een ruime mengkom (met je handen). Vorm een bal van de crumble en laat 15 min rusten in de koelkast.
- Neem een ovenschaal. Verwijder het kaneelstokje en verdeel het appel-peer mengsel op de bodem van de schaal. Schik de kersen erbovenop. Verkruimel hierover de crumble met je vingers. Bestrooi tot slot met de amandelschilfers.
- Bak de crumble gedurende 35 min in de oven op 165 °C.
- Serveer de crumble lauw-warm of koud met plantaardige yoghurt of ijs.
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Kokosolie – Kokosvet
Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…
Ahornsiroop
Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…