Als je geluk hebt, kan je in sommige natuurwinkels of speciaalzaken kant-en-klare vegan ricotta vinden. In veel gerechten is de Violife Cream Cheese Original, een plantaardige roomkaas op basis van kokosolie, ook een goed alternatief voor ricotta. Die vind je iets gemakkelijker, o.a. in Albert Heijn en Delhaize. Maar je kan je vegan ricotta natuurlijk ook zelf maken. Op deze blog vind je daarvoor verschillende recepten (op basis van tofu, op basis van cashewnoten, …).
Een altijd-goed basisrecept voor hartige gerechten is het volgende:
- 100 g cashewnoten
- 3 el citroensap
- 20 g edelgistvlokken
- 30 ml kraantjeswater
- 30 ml ongezoete plantaardige melk
- 1/2 tl zout
Alle ingrediënten mengen in de blender op de hoogste stand tot je een smeuïg en romig geheel bekomt.
Als je ricotta wil maken om in zoete gerechten te gebruiken, vervang je de edelgist door rietsuiker of ahornsiroop en verminder je het zout tot 1/4 tl.