Er bestaan heel wat merken die kant-en-klare plantaardige kruidenkazen aanbieden. Meestal zijn ze gemaakt op basis van (gefermenteerde) cashewnoten. In de BioPlanet vind je bijvoorbeeld de Pa’lais Vert (met komkommer en bieslook) of de Fermè fermentino spread (met bieslook). In heel wat reguliere supermarkten vind je tegenwoordig ook plantaardige kruidenkazen van Boursin (op basis van zonnebloemolie), Nurishh (op basis van zonnebloempitten) en WildWestLand (op basis van kokosolie).
Maar je kan vegan kruidenkaas ook helemaal zelf maken. Dit duurt letterlijk 10 minuten en eigenlijk is al het werk voor je blender.
Dit heb je nodig:
- 150 g cashewnoten, gedurende 30 min geweekt in lauw water
- 5-6 el ongezoete sojamelk of havermelk
- 2-3 el citroensap
- 2 el edelgistvlokken
- 1 teentje knoflook
- 4 el verse peterselie
- 2 el verse bieslook
- 1 lente-uitje
- 1 tl roze peperbolletjes
- p&z naar smaak
Giet de cashewnoten af en laat goed uitlekken. Doe vervolgens alle ingrediënten samen in de blender en mix tot je een gladde maar stevige massa bekomt. Voeg eventueel wat extra melk toe om het blenden makkelijker te maken. .Kruid naar eigen smaak af met peper en zout. Laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.