Week de rozijnen gedurende 15 min in een kommetje lauw water. Giet af en laat uitlekken.
Doe medjooldadels, citroensap, aquafaba en 2 peren in de blender en blend tot je een smeuïge massa hebt. Hou opzij.
Laat de boter smelten en meng de suiker eronder.
Voeg nu ook speltbloem, amandelmeel, bakpoeder, baksoda, zout, kaneelpoeder, speculaaskruiden en rozijnen toe. Meng om. Voeg het dadel-perenmengsel toe aan het deeg en roer nogmaals om.
Hak de 2 resterende peren in blokjes. Meng ze met een klein beetje bloem en roer ze vervolgens door het cakebeslag.
Giet het beslag in een (ingevette of met bakpapier beklede) cakevorm.
Bak de koek gedurende 45 min in de oven op 180 °C. Prik aan het einde van de gaartijd in de koek met een satéstokje. De koek is goed als er (bijna) geen deeg meer aan het stokje blijft kleven. Zet vervolgens de oven uit en laat de koek, met de ovendeur op een kier, nog een 10-tal minuten rusten in de oven. Haal hierna de koek uit de oven en laat verder afkoelen op een rek.