Go Back
+ servings

Kruidige Ontbijtkoek met Peer en Karamel

Gezonde en goed vullende ontbijtkoek met warme toetsen van kaneel. Ideaal om die eerste herfstdagen door te komen.
1 ontbijtkoek
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Ontbijtkoek

  • 4 stuks (rijpe) peer
  • 100 g medjool dadels = 5-6 stuks
  • 50 g rozijnen
  • 150 ml aquafaba
  • 1 el citroensap of appelazijn
  • 150 g speltbloem of andere bloem naar keuze
  • 50 g amandelmeel (kan je kant-en-klaar kopen of zelf maken door amandelen heel fijn te malen in de blender)
  • 1 snuifje zout
  • 100 g plantaardige bakboter of 50 g boter + 50 g appelmoes of yoghurt
  • 50 g kokosbloesemsuiker of rietsuiker
  • 4 g bakpoeder
  • 1/3 tl baksoda
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el speculaaskruiden

Karamelsaus

  • 6 el suiker
  • 2 el kraantjeswater
  • 3 el vaste kokosroom (zie notities)
  • 2 el witte misopasta (zie onderaan)
  • 1 handje hazelnoot of amandelen

Afwerking (optioneel)

  • 1 rijpe peer

INSTRUCTIES

Ontbijtkoek

  • Week de rozijnen gedurende 15 min in een kommetje lauw water. Giet af en laat uitlekken.
  • Doe medjooldadels, citroensap, aquafaba en 2 peren in de blender en blend tot je een smeuïge massa hebt. Hou opzij.
  • Laat de boter smelten en meng de suiker eronder.
  • Voeg nu ook speltbloem, amandelmeel, bakpoeder, baksoda, zout, kaneelpoeder, speculaaskruiden en rozijnen toe. Meng om. Voeg het dadel-perenmengsel toe aan het deeg en roer nogmaals om.
  • Hak de 2 resterende peren in blokjes. Meng ze met een klein beetje bloem en roer ze vervolgens door het cakebeslag.
  • Giet het beslag in een (ingevette of met bakpapier beklede) cakevorm.
  • Bak de koek gedurende 45 min in de oven op 180 °C. Prik aan het einde van de gaartijd in de koek met een satéstokje. De koek is goed als er (bijna) geen deeg meer aan het stokje blijft kleven. Zet vervolgens de oven uit en laat de koek, met de ovendeur op een kier, nog een 10-tal minuten rusten in de oven. Haal hierna de koek uit de oven en laat verder afkoelen op een rek.

Karamelsaus

  • Maak intussen de karamelsaus. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem. Roer eenmaal om en laat de karamel vervolgens op een zacht vuur opschuimen zonder te roeren. Laat 5 min zacht pruttelen en haal vervolgens van het vuur. Hak de hazelnoten fijn en roer door de karamel.

Afwerking

  • Snij de peer in partjes. Haal de ontbijtkoek uit de oven en plaats op een schaal. Schik de partjes peer op de koek en overgiet met de karamelsaus. Wacht hiermee niet te lang want de karamel wordt snel hard!

Notities

1. Ga in de winkel op zoek naar vaste kokosroom (coconut cream), en dus niet de vloeibare kokosmelk (coconut milk). Een zeer goede stevige kokosroom is die van Desiam, o.a. te vinden in Delhaize. Kies je liever voor biologisch en fairtrade, dan is deze (o.a. te vinden bij Albert Heijn) een goede optie. Om de room nog steviger te maken, kan je het blikje kokosmelk vooraf een aantal uur in de koelkast plaatsen. Dan zijn room en kokoswater zeker mooi van elkaar gescheiden en kan je de room gemakkelijk uit het blikje scheppen.