Go Back
+ servings

Groentetaart met witlof, peer en pijnboompitten

De combinatie van bitter witlof met zoete peer is echt een winnaar! Deze taart is heel eenvoudig en makkelijk om vooraf te maken. Geef het als voorgerecht voor een etentje of neem mee als originele lunch!
1 taart
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Witloftaart

  • 1 rode ui
  • 1 rol bladerdeeg of maak zelf je deeg (zie notities)
  • 4-5 stronkjes witlof
  • 2-3 peer
  • 2 el citroensap
  • 2 el verse tijm of 1 el gedroogde tijm
  • 100 g Violife Greek White (plantaardige fetakaas) (zie onderaan)
  • 3 el pijnboompitten of pecannoten of andere noten of pitten
  • 2 el rozijnen of fijn gehakte dadels
  • 25 g rietsuiker of ahornsiroop
  • peper & zout
  • olijfolie (om te bakken)

Slaatje met appel-noten dressing

  • 4 handjes gemengde sla
  • 1/2 zoete appel
  • 1 el pijnboompitten
  • 40 ml walnootolie
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el ahornsiroop (zie onderaan)

INSTRUCTIES

Witloftaart

  • Halveer de rode ui en snij elke helft in dunne ringen. Verwarm een beetje olie in een pan op een matig vuur en bak de uiringen gedurende 5 min tot ze lichtjes bruin kleuren. Haal de gebakken ui uit de pan en hou apart.
  • Verwijder de voet van het witlof en snij in de lengte doormidden. Verwijder de bittere binnenste kern. Verwarm een beetje nieuwe olie in je pan en bak de witlofhelften gedurende 2-3 min aan elke kant op een matig vuur. Kruid elke kant met tijm, peper en zout. Strooi vervolgens de suiker over het witlof en schep voorzichtig om. Zet het vuur lager, voeg een scheutje kraantjeswater toe tot het witlof voor de helft onderstaat en dek af. Laat 10 min rustig sudderen. Kijk af en toe en draai het witlof eventueel eens om. Laat erna even afkoelen en hou apart.
  • Snij intussen de peren in kleine blokjes (kies voor biologisch, dan hoef je ze niet te schillen). Besprenkel met het citroensap. Verkruimel de Violife Greek White met je handen of een vork in een kom. Hou opzij.
  • Rooster de pijnboompitjes op een matig vuur in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin kleuren (hou dit goed in de gaten want pijnboompitjes verbranden snel!).
  • Leg het vel bladerdeeg in een bakvorm en prik de bodem in met een vork. Bak gedurende 10 min blind in de oven op 180 °C. Haal nadien uit de oven. Schik het witlof op de bodem (zorg dat er niet te veel bakvocht in de vorm beland, anders wordt je taart te nat), leg daarop de peerblokjes, de verkruimelde Violife Greek White, de uiringen, de geroosterde pijnboompitten en de rozijntjes. KRuid af met peper en zout. Bak de taart gedurende 40-45 min in de oven op 180 °C.

Appel-noten dressing

  • Terwijl de taart in de oven zit, kan je de dressing bereiden. Mix hiervoor alle ingrediënten in een hoge kom met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een beetje koud kraantjeswater toe als de dressing te dik zou zijn.
  • Serveer de taart warm met een frisse groene salade en de appel-noten dressing.

Notities

1. Wil je zelf je deeg maken, dan is dit een eenvoudig recept:
Neem 2 koppen bloem, 1/2 kop ijskoud kraantjeswater, 1/3 kop olijfolie en 1 el zout. Kneed alles door elkaar tot een soepel deeg dat loskomt van de kom. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe indien het deeg te plakkerig is. Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast. Rol nadien uit op een met bloem bestoven werkvlak en leg het in de bakvorm.