Go Back
+ servings

Home made focaccia met groene kruidenolie

Hét lekkerste recept voor huis gemaakte focaccia! Lekker knapperig en kruidig van buiten en heerlijk fluffy van binnen. Just as it should! Geniet ervan in reepjes gesneden als originele dipper of beleg rijkelijk en neem mee als lunch (hallo, jaloerse collega's!).
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 1 hr 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Deeg

  • 350 g bloem
  • 1 blokje verse gist (42 g)
  • 175 ml lauw kraantjeswater
  • 2 el olijfolie
  • 1 el zout
  • 1/2 tl suiker

Kruidenolie

  • 6 el olijfolie
  • 3 lente-ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el verse basilicum
  • peper & zout
  • fleur de sel ter afwerking (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Begin met het deeg. Neem een kom en doe hierin gist, suiker en lauwe water. Roer tot het mengsel glad is. Hou opzij.
  • Neem een tweede kom en meng hierin bloem, olijfolie en zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot je een soepel deeg bekomt dat loslaat van de kom. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Leg de deegbal in een schone kom, dek af met een keukenhanddoek en laat minstens 1 u rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Maak intussen de kruidenolie. Hak lente-ui, knoflook en basilicum zeer fijn. Meng deze met de olijfolie. Roer goed om en kruid met peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed er de lucht uit met je handen. Verdeel het deeg eventueel in afzonderlijke delen (als je verschillende kleine(re) verschillende focaccia's wil, zoals op de foto). Vorm van het deeg 1 of meerdere platte ovalen broodjes en leg op het bakpapier.
  • Verdeel 1/3 van de kruidenolie over de broodjes.
  • Bak gedurende 15-20 min in de oven op 220 °C tot de foccaccia goudbruin oogt. Bestrijk halverwege de baktijd met nogmaals 1/3 van de kruidenolie.
  • Als de focaccia gaar is, haal je hem uit de oven. Bestrijk onmiddellijk met het laatste restje kruidenolie en bestrooi met een snuif fleur de sel. Laat even afkoelen.
  • Serveer lauw of koud als bijgerecht, in reepjes gesneden samen met een dipsausje naar keuze, als belegd broodje, ...