Home made focaccia met groene kruidenolie

Zelf brood(jes) bakken een heel gedoe? Nou, dat valt best wel mee! Je hoeft zeker geen keukenprins(es) te zijn om deze heerlijke focaccia tot een goed einde te brengen. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld, stevige kneedhanden en een goede oven! Ga dus zeker eens aan de slag met dit gemakkelijke basisreceptje en verras je gasten door zelfgebakken broodjes op tafel te zetten! Eenmaal je dit recept onder de knie hebt, kun je ook naar hartelust variëren door bv. eens (zongedroogde) tomaatjes of olijfjes toe te voegen aan het deeg!

Extra tips:

TIP 1: Deze focaccia is heerlijk in combinatie met de ricotta dip met munt en gemarineerde zoete tomaatjes. Snij de focaccia hiervoor in dunne reepjes, plaats de focaciareepjes en dip in het midden van de tafel met een mesje bij, en laat je gasten de reepjes zelf beleggen met dip!

TIP 2: Maak van de focaccia een heerlijk lunchpakket: maak van dit recept 4 aparte focacciabroodjes, snij de broodjes doormidden, bestrijk de onderkant met een lepeltje pesto en beleg vervolgens met gegrilde seizoensgroenten naar keuze (voeg eventueel nog een plakje plantaardige kaas of ander plantaardig broodbeleg toe). 

Home made focaccia met groene kruidenolie

Hét lekkerste recept voor huis gemaakte focaccia! Lekker knapperig en kruidig van buiten en heerlijk fluffy van binnen. Just as it should! Geniet ervan in reepjes gesneden als originele dipper of beleg rijkelijk en neem mee als lunch (hallo, jaloerse collega's!).
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 1 hr 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Deeg

  • 350 g bloem
  • 1 blokje verse gist (42 g)
  • 175 ml lauw kraantjeswater
  • 2 el olijfolie
  • 1 el zout
  • 1/2 tl suiker

Kruidenolie

  • 6 el olijfolie
  • 3 lente-ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el verse basilicum
  • peper & zout
  • fleur de sel ter afwerking (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Begin met het deeg. Neem een kom en doe hierin gist, suiker en lauwe water. Roer tot het mengsel glad is. Hou opzij.
  • Neem een tweede kom en meng hierin bloem, olijfolie en zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot je een soepel deeg bekomt dat loslaat van de kom. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Leg de deegbal in een schone kom, dek af met een keukenhanddoek en laat minstens 1 u rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Maak intussen de kruidenolie. Hak lente-ui, knoflook en basilicum zeer fijn. Meng deze met de olijfolie. Roer goed om en kruid met peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed er de lucht uit met je handen. Verdeel het deeg eventueel in afzonderlijke delen (als je verschillende kleine(re) verschillende focaccia's wil, zoals op de foto). Vorm van het deeg 1 of meerdere platte ovalen broodjes en leg op het bakpapier.
  • Verdeel 1/3 van de kruidenolie over de broodjes.
  • Bak gedurende 15-20 min in de oven op 220 °C tot de foccaccia goudbruin oogt. Bestrijk halverwege de baktijd met nogmaals 1/3 van de kruidenolie.
  • Als de focaccia gaar is, haal je hem uit de oven. Bestrijk onmiddellijk met het laatste restje kruidenolie en bestrooi met een snuif fleur de sel. Laat even afkoelen.
  • Serveer lauw of koud als bijgerecht, in reepjes gesneden samen met een dipsausje naar keuze, als belegd broodje, ...

Fleur de sel

Fleur de sel is niet per se uniek voor de plantaardige keuken, maar verdient misschien toch een beetje extra uitleg. Fleur de sel is een…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top