Go Back
+ servings

Vegan flantaart met slagroom en nootjes

Heerlijke Vlaamse klassieker in een onovertroffen plantaardig jasje! Luchtiger, lichter en ook gewoon lekkerder!
1 taart
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 40 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • deegrol
  • taartvorm
  • opklopper

INGREDIENTEN

Korstdeeg

Flanvulling

  • 400 ml kokosmelk (zie notities 1.)
  • 275 ml plantaardige melk naar keuze
  • 55 g vanille puddingpoeder type dr. Oetker of Imperial
  • 75 g kokosbloesemsuiker of riet- of kristalsuiker
  • 45 g plantaardige bakboter of plantaardige roomkaas (zie notities 2.)
  • 2 tl vanille-extract of het merg van 1 vanillestokje
  • 1 el citroensap
  • 1 snuif zout

Slagroom

  • 200 ml sojaroom opklopbaar (zie notities 3.)
  • 2-3 el bloemsuiker

Nootjes

  • 3 el kokosbloesemsuiker of riet- of kristalsuiker
  • 1 el kraantjeswater
  • 1 1/2 el kokosmelk
  • 1 handvol witte hazelnoten

INSTRUCTIES

Korstdeeg

  • Neem een ruime mengkom en meng hierin alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Kneed gedurende enkele minuten tot je een soepel deeg bekomt dat loslaat van de kom. Maak een bal van het deeg en laat even rusten in de koelkast terwijl je de flanvulling maakt.

Flanvulling

  • Doe 10 el van de plantaardige melk in een kommetje. Voeg het vanillepuddingpoeder toe en roer flink met een garde of vork tot alle klontertjes zijn opgelost.
  • Doe alle overige ingrediënten voor de vulling in een ruime steelpan en breng zachtjes aan de kook. Als het kookpunt is bereikt, voeg je het losgeklopt puddingpoeder toe. Breng opnieuw zachtjes aan de kook en laat 5-10 min pruttelen op een zeer zacht vuurtje. Roer af en toe met een garde.
  • Haal intussen het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak met behulp van een deegrol. Leg hierna het deeg in een ronde bakvorm bekleed met bakpapier of lichtjes ingevet. Prik de bodem van het deeg in met een vork, bedek met bakparels (of gedroogde kikkererwten) en bak blind gedurende 10 min in de oven op 180 °C.
  • Haal hierna de taartbodem uit de oven, verwijder de bakparels en doe de flanvulling erin. Bak gedurende 35-40 min op 180 °C. Laat hierna de taart volledig afkoelen en laat ze vervolgens minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Bereid intussen de slagroom en de nootjes voor.

Slagroom

  • Neem een zeer schone mengkom. Doe hierin de opklopbare plantaardige room. Sla de room halfstijf. Voeg dan de bloemsuiker toe en klop verder op tot de slagroom helemaal stijf is. Hou even opzij in de koelkast.

Nootjes

  • Hak de hazelnoten zeer fijn met een groot mes of in de foodprocessor. Doe alle overige ingrediënten, behalve de noten, in een pan met dikke bodem. Roer eenmaal om en laat het mengsel vervolgens op een zacht vuur even pruttelen. Roer dan de nootjes erdoor. Laat nogmaals enkele minuten pruttelen tot de nootjes alle saus hebben opgenomen. Roer af en toe op. Hou hierna opzij en laat volledig afkoelen.

Afwerking

  • Haal de taart uit de koelkast. Bestrijk de bovenkant royaal met de stijf geslagen slagroom. Werk af met de nootjes. Geniet!!
  • Je kan de flantaart tot 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Notities

1. Gebruik volle (en dus geen 'light') kokosmelk. Een lekkere, volle kokosmelk die ook nog eens biologisch en fairtrade is, is deze (o.a. te vinden bij Albert Heijn). 
2. Plantaardige roomkaas kan je kant-en-klaar kopen, bv. de Violife creamy original, een plantaardige roomkaas op basis van kokosolie, o.a. te verkrijgen bij Albert Heijn en Delhaize. 
3. Je moet opklopbare sojaroom kopen, die je tot slagroom kan slaan, bv. deze van Alpro Soja