Go Back
+ servings

Havermout-Crumble repen met rabarber en aardbei

Lekker krokante repen met een zachte vulling van rabarber & aardbei. Ideaal om dat dipje halfweg de dag tegen te gaan!
10 repen
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Vulling

  • 300 g rabarber
  • 150 g aardbei of frambozen (zowel verse als diepvries kunnen in dit recept)
  • 4 el citroensap
  • 1/4 tl citroenzeste
  • 45 g rietsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl maïzena

Crumble

  • 45 g amandelen
  • 45 g hazelnoten
  • 150 g havermoutvlokken
  • 75 g speltbloem
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/3 tl zout
  • 6 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1/2 tl vanille-extract of enkele druppels amandel-extract
  • 65 g plantaardige bakboter of kokosolie (zie onderaan)
  • 25 g amandelschilfers

INSTRUCTIES

  • Begin met de vulling. Snij de rabarber in kleine blokjes. Halveer de aardbeien. Verwarm een stoofpot op een middelhoog vuur. Doe hierin de blokjes rabarber en aardbei samen met het citroensap, de zeste, de suiker en het vanille-extract. Laat 10 min zachtjes pruttelen tot de rabarber zacht wordt. Roer dan de maïzena eronder. Laat nog 3 min zacht pruttelen tot de compote wat is ingedikt. Haal vervolgens van het vuur en laat afkoelen.
  • Begin nu aan de crumble. Doe hiervoor amandelen en hazelnoten in de blender en maal ze fijn. Neem een ruime mengkom en doe hierin de gemalen amandelen en hazelnoten samen met de havermoutvlokken, de bloem, de kaneel, het zout, de ahornsiroop en het vanille-extract. Meng goed. Kneed vervolgens de boter erdoor met je handen tot je een goed aan elkaar klevende massa bekomt.
  • Bekleed een bakplaat of taartvorm met bakpapier. Spreid hierop 2/3 van de crumble uit en druk goed aan zodat je een bodem bekomt met een dikte van +/- een halve centimeter. Bak de bodem gedurende 10 min in de oven op 180 °C. Haal nadien uit de oven en laat de bodem 10 min afkoelen. Vervolgens doe je de compote over de bodem. Spreid mooi uit zodat de volledige bodem met compote bedekt is. De rest van de crumble verkuimel je met je vingers over de compote. Werk af met de amandelschilfers. Bak de crumble nog 25 min in de oven op 165 °C.
  • Na baktijd haal je de crumble uit de oven. Laat volledig afkoelen en opstijven, eerst op een rooster en vervolgens minstens 2 uur in de koelkast. Vervolgens kan je de crumble in repen snijden van gewenste grootte. Bewaar de repen in de koelkast. Zo blijven ze zeker nog 2 tot 3 dagen goed.