Go Back
+ servings

No bake banoffee taart

Heerlijke vegan variant op deze onovertroffen no bake klassieker! Weinig suiker & vet in dit taartje, maar oh boy wat een smaken! Zowel jong als oud zijn er verzot op!
1 taart
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor
  • taartvorm

INGREDIENTEN

Deeg

  • 100 g hazelnoten of amandelen of andere noten naar keuze
  • 100 g havermoutvlokken
  • 45 g plantaardige bakboter of kokosolie bv. Alpro Soja Bakken & Braden
  • 2 el water
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl zout

Toffee

  • 250 g medjool dadels
  • 50 g amandelpasta of andere notenpasta naar keuze (bv. cashew, pindakaas, ...) (zie onderaan)
  • 1 el citroensap
  • 7 el kraantjeswater
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 snuif zout

Topping

  • 2 bananen
  • 2 blikken kokosmelk
  • 2 el bloemsuiker
  • 2 el citroensap

INSTRUCTIES

  • Plaats de blikken kokosmelk gedurende minstens 12 uur omgekeerd in de koelkast. Dan zijn room en kokoswater straks mooi van elkaar gescheiden en kan je de vaste kokosroom gemakkelijk uit het blikje scheppen.
  • Smelt de boter voor het taartdeeg. Doe alle ingrediënten voor de taartbodem in de keukenmachine en mix tot je een plakkerig deeg hebt. Bekleed een taartvorm met bakpapier en druk het deeg aan in de taartvorm. Bewaar in de koelkast terwijl je de toffee maakt.
  • Doe alle ingrediënten voor de toffee eveneens in de keukenmachine (je hoeft deze tussendoor niet uit te wassen) en mix tot je een dikke, gladde pasta bekomt. Voeg eventueel wat meer water toe als de toffee te dik is (hij moet dik zijn, maar wel uitsmeerbaar).
  • Maak nu de topping. Neem de blikken kokosmelk uit de koelkast. Je zal zien dat de vaste kokosroom zich bovenaan het blik heeft verzameld. Schraap de vaste room uit de blikken kokosmelk en doe deze in een mengkom (het kokoswater gebruiken we hier niet). Klop de room kort op met een garde tot je geen klonters meer hebt. Voeg de bloemsuiker en het citroensap toe en meng alles nog even kort onder elkaar.
  • Bouw nu de taart. Haal de taartvorm uit de koelkast. Bestrijk met een laag toffee. Snij de bananen in plakjes en leg ze op de toffee. Doe hierover de kokosroom. Laat de taart minstens 1 uur (liefst langer) opstijven in de koelkast en versier hierna met toppings naar keuze: fijn gehakte (hazel)noten, plakjes banaan, fijn gehakte chocolade, chocoladesaus, ...