Go Back
+ servings

Italian vegan burger (met witte bonen en zongedroogde tomaat)

Heerlijk zomerse 100% plantaardige burger met eiwitrijke, voedzame bonen in de basis! Erbij komt een gladde homemade rode pesto, mmm... juicy!
6 burgers
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Burger

  • 70 g (ongekookte) rijst
  • 300 g voorgekookte witte bonen (uit blik of bokaal)
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 g wortel of bleekselder of venkel
  • 90 g zongedroogde tomaatjes
  • 5 el paneermeel of panko + wat extra om de burgers in te wentelen voor het bakken
  • 3 el verse peterselie of basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl zacht paprikapoeder

Rode pesto

  • 90 g zongedroogde tomaatjes
  • 1 tomaat
  • 50 g pijnboompitten of andere noten of pitten naar keuze
  • 2 el verse basilicum
  • 50 ml olijfolie (of gebruik olie uit het bokaal van de zongedroogde tomaten)

Overig

  • 6 hamburgerbroodjes naar keuze
  • 2 handjes rucola of ander bladgroen
  • 1 tomaat

Polenta koekjes

  • 100 g polenta
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el verse rozemarijn of salie
  • 90 g zongedroogde tomaatjes

INSTRUCTIES

Vegan burgers

  • Kook de rijst gaar. Giet af en laat uitlekken. Giet de bonen af en spoel ze schoon met water en laat uitlekken.
  • Snij ui en look zeer fijn. Fruit aan op een middelhoog vuur in een beetje olijfolie.
  • Hak intussen de wortel en zongedroogde tomaatjes fijn in de blender.
  • Neem een ruime mengkom. Plet hierin de bonen met een vork of aardappelstamper. Voeg de gebakken ui en look toe, alsook de fijn gehakte wortel, zongedroogde tomaatjes en gekookte rijst. Meng goed om en voeg dan alle resterende ingrediënten toe: paneermeel, peterselie, oregano, komijn en paprikapoeder. Kruid goed af met peper en zout. Laat het mengsel even rusten in de koelkast terwijl je de rest voorbereidt.
  • Maak de pesto. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde pesto. Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Haal het mengsel voor de burgers uit de koelkast en vorm er 6 grote (of 8 kleine) burgers van met behulp van je handen (dit gaat het makkelijkst als je je handen eerst even wat nat maakt). Doe wat paneermeel in een ondiep bord en wentel elke burger hierdoor langs weerszijden. Bak de burgers op een middelhoog vuur in een beetje olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Snij intussen de broodjes doormidden. Snij de tomaat in plakjes. Besmeer de onderkant van elk broodje met wat pesto, leg hierop wat rucola en vervolgens een burger. Werk af met een schijfje tomaat. Sluit met de bovenkant van het broodje en serveer meteen.

Polenta koekjes

  • Kook de polenta al roerend gaar op een middelhoog vuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak intussen de knoflook, rozemarijn en zongedroogde tomaatjes fijn. Als de polenta gaar is, haal je de pan van het fornuis en roer je alle fijn gehakte ingrediënten erdoor. Kruid met peper en zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid het polenta mengsel over het papier. Dek af met een tweede vel bakpapier en druk de polenta met behulp van een snijplank goed aan. Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. Hierna kan je gemakkelijk koekjes, frietjes of andere vormen naar wens snijden van de polenta. Bak de koekjes of frietjes vervolgens knapperig in een pan met een scheutje olijfolie op een hoog vuur.