Kook de rijst gaar. Giet af en laat uitlekken. Giet de bonen af en spoel ze schoon met water en laat uitlekken.
Snij ui en look zeer fijn. Fruit aan op een middelhoog vuur in een beetje olijfolie.
Hak intussen de wortel en zongedroogde tomaatjes fijn in de blender.
Neem een ruime mengkom. Plet hierin de bonen met een vork of aardappelstamper. Voeg de gebakken ui en look toe, alsook de fijn gehakte wortel, zongedroogde tomaatjes en gekookte rijst. Meng goed om en voeg dan alle resterende ingrediënten toe: paneermeel, peterselie, oregano, komijn en paprikapoeder. Kruid goed af met peper en zout. Laat het mengsel even rusten in de koelkast terwijl je de rest voorbereidt.
Maak de pesto. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde pesto. Kruid naar smaak met peper en zout.
Haal het mengsel voor de burgers uit de koelkast en vorm er 6 grote (of 8 kleine) burgers van met behulp van je handen (dit gaat het makkelijkst als je je handen eerst even wat nat maakt). Doe wat paneermeel in een ondiep bord en wentel elke burger hierdoor langs weerszijden. Bak de burgers op een middelhoog vuur in een beetje olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Snij intussen de broodjes doormidden. Snij de tomaat in plakjes. Besmeer de onderkant van elk broodje met wat pesto, leg hierop wat rucola en vervolgens een burger. Werk af met een schijfje tomaat. Sluit met de bovenkant van het broodje en serveer meteen.