Go Back
+ servings

Gezond en vegan bananenijs

Heerlijk en gezond bananenijs. Snel klaar, zonder ijsmachine! Geniet ervan als dessert, bij het ontbijt of lekker tussendoor. Let op: hoog verslavingsgehalte!
4 personen
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 3 hrs

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Gezond bananenijs

  • 4 rijpe banaan
  • 4 el vaste kokosroom of plantaardige kwark of yoghurt (zie notities)
  • 4 el amandelpasta (zie onderaan)
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 snuif zout

Karamelsaus

  • 6 el suiker
  • 2 el kraantjeswater
  • 3 el vaste kokosroom (zie notities)
  • 2 el witte misopasta (zie onderaan)
  • 1 handje hazelnoot of amandelen of andere nootjes naar keuze

INSTRUCTIES

Gezond bananenijs

  • Pel de bananen en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een potje en plaats in het vriesvak gedurende minstens 3 uur.
  • Haal de bananen uit het vriesvak. Doe ze in een (stevige) blender. Voeg alle overige ingrediënten voor het ijs toe en blend gedurende enkele minuten tot je een glad geheel bekomt.
  • Serveer meteen (dan heb je een soort van bananeswirl). Of plaats nog 1 uur terug in het vriesvak en schep bolletjes bananenijs.

Karamelsaus

  • Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem. Roer eenmaal om en laat de karamel vervolgens op een zacht vuur opschuimen zonder te roeren. Laat 5 min zacht pruttelen en haal vervolgens van het vuur. Roer de gehakte nootjes erdoor. Serveer lauwwarm op het bananenijs.

Notities

1. Ga in de winkel op zoek naar vaste kokosroom (coconut cream), en dus niet de vloeibare kokosmelk (coconut milk). Een zeer goede stevige kokosroom is die van Desiam, o.a. te vinden in Delhaize. Kies je liever voor biologisch en fairtrade, dan is deze (o.a. te vinden bij Albert Heijn) een goede optie. Om de room nog steviger te maken, kan je het blikje kokosmelk vooraf een aantal uur in de koelkast plaatsen. Dan zijn room en kokoswater zeker mooi van elkaar gescheiden en kan je de room gemakkelijk uit het blikje scheppen.