Overheerlijk, origineel en nog eens gezond ook! Deze wraps met vulling van pittige hummus, frisse worteltjes en kruidige vegan ei hebben het allemaal! Nu het weer zo druk is op het werk, zie ik er soms tegenop om extra moeite te doen om een gezonde en gevarieerde lunch klaar te maken, maar eigenlijk loont het echt wel de moeite om dat beetje extra moeite te doen! De vulling voor de wraps kan je gerust vooraf klaar maken. Als ik de wraps wil meenemen naar het werk, maak ik ze al helemaal klaar de avond voordien: een beetje beewax rond de dichtgevouwen wrap, overnacht bewaren in de koelkast en ‘s ochtends gewoon lekker mee in je tas … en dan je collega’s jaloers maken tijdens de lunch. Bereid je maar voor op reacties zoals: Amai, is dat vegan? Zo lekker ;-)! Geniet ervan!
Wraps met gemarineerde worteltjes, pittige hummus en vegan ei
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
Gemarineerde worteltjes
- 4 wortel
- sap van 1/2 sinaasappel
- 1 tl witte wijnazijn of rijstazijn
- 1 tl komijnpoeder
- 1 cm verse gember of 1/2 tl gemberpoeder
Hummus
- 250 g voorgekookte kikkererwten of voorgekookte witte bonen
- 1 teentje knoflook
- 2 el tahini (zie onderaan)
- 4 el citroensap
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 snuifje cayennepoeder
Vegan ei
- 150 g tofu (zie onderaan)
- 180 g zijden tofu (zie onderaan)
- 1 lente-ui
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl kala namak (zwart zout) (zie onderaan)
Overig
- 4 tortillawrap
- 100 g Violife Greek White (plantaardige fetakaas) (zie onderaan)
- 75 g veldsla
- olijfolie
- peper & zout
INSTRUCTIES
Gemarineerde worteltjes
- Snij de wortels in dunne, lange reepjes (kies voor biologische wortels, dan hoef je ze niet te schillen). Rasp de gember. Maak een marinade van sinaasappelsap, azijn, komijnpoeder en geraspte gember. Voeg ook een klein scheutje olijfolie toe en wat peper en zout. Meng goed en laat de wortelen even marineren in het mengsel.
Hummus
- Doe alle ingrediënten voor de hummus in een blender en mix fijn. Voeg wat kraantjeswater of olijfolie toe tot je de gewenste textuur bekomt. Kruid af met peper en zout.
Vegan ei
- Giet de tofu af en druk al het vocht eruit. Halveer het blok en leg de tofu-helften tussen een schone keukenhanddoek of enkele vellen keukenpapier. Leg hierop een stevig gewicht (bv. een kookpot of een dik boek) en laat gedurende enkele minuten goed uitlekken. Snij de tofu vervolgens in blokjes en prak fijn met een vork. Doe de fijn geprakte tofu in een kom en meng de zijden tofu er voorzichtig onder (niet roeren!). Hou even opzij.
- Snij lente-ui in fijne ringen. Hak de look fijn.
- Neem een goede pan en laat hierin de boter smelten op een matig vuur. Voeg lente-ui en look toe en laat even bakken. Voeg dan kurkuma en kala namak toe en laat even mee bakken.
- Doe vervolgens het tofumengsel in de pan en schep voorzichtig om tot de tofu aan allke kanten goudbruin en krokant is gebakken (niet roeren!). Kruid af met peper en zout.
Afwerking
- Verwarm de tortilla's gedurende 30 sec aan weerszijden in een pan met een beetje olie op een matig vuur (of in de microgolfoven).
- Bestrijk de tortilla's met een laagje hummus. Leg daarop wat vegan ei, dan de worteltjes en een beetje veldsla. Eindig met de Violife Greek White die je verbrokkelt over de wrap. Je kan zoveel toevoegen van dit alles als je zelf wil, maar zorg wel dat je de tortilla's nog kan dichtrollen! Rol de wraps dicht en serveer meteen of bewaar in de koelkast tot gebruik.
Fetakaas
Het merk Violife heeft een heel lekkere plantaardige fetakaas, genaamd Violife Greek White. Het is een 100% plantaardige kaas op basis van kokosolie. De textuur…
Kala namak (zwart zout)
Kala namak of zwart zout is een zout met een zwavelachtige smaak -en geur die zorgt voor de typische eismaak in plantaardige gerechten. Het wordt…
Zijden tofu
Zijden of silken tofu is een zachte tofuvariant, met een zachte en romige textuur die wat doet denken aan panna cotta. Zijden tofu bevat meer…
Tofu
Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…