Go Back
+ servings

Vegan kip in zoetzure saus

Beter dan Chinese take out en 100% plantaardig. Je eigen zoetzure saus maak je lekker zelf in een handomdraai! Lekkerder én gezonder!
4 personen
Voorbereiding: 45 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Krokante kipstukjes

  • 450 g vegan kipstukjes of tofu (zie onderaan)
  • 1 tl kipkruiden optioneel
  • 40 g maïzena + extra om de kipstukjes te bestuiven
  • 80 ml aquafaba of 40 ml ongezoete sojamelk + 40 ml kraantjeswater

Wok

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 225 g courgette
  • 225 g wortels
  • 1 rode paprika
  • 100 g champignons
  • 150 g sojascheuten
  • arachideolie (om te bakken)
  • peper & zout

Zoetzure saus

  • 175 g ananas
  • 1 1/2 dl ananassap
  • 1 el maïzena
  • 2 el sojasaus
  • 3 el tomatenketchup
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el ahornsiroop of suiker

INSTRUCTIES

  • Begin met de krokante kipstukjes. Maak een beslag van de maïzena en de aquafaba. Kruid met peper, zout en kipkruiden. Haal de kipstukjes eerst door een beetje maïzena en vervolgens door het beslag. Bak ze aan weerszijden krokant in hete olie. Laat uitlekken en hou apart.
    Als je tofu gebruikt, laat dan eerst goed uitlekken. Dat doe je als volgt. Halveer het blok tofu in de lengte. Leg de tofuhelften op een schone keukenhanddoek. Vouw de handdoek dicht en duw het vocht eruit. Leg er een gewicht op en laat zo nog even uitlekken. Snij vervolgens in blokjes en maak krokant zoals hierboven beschreven.
  • Snij de rode ui in fijne ringen. Hak de look fijn. Snij de courgette, wortels en paprika in lange, dunne repen. Schil de ananas en snij in blokjes. Snij de champignons in plakjes.
  • Verhit een scheut olie in een wokpan op een hoog vuur. Voeg ui, look, courgette, wortel, paprika en champignons toe en roerbak 5 min. Voeg vervolgens ananas en sojascheuten toe en roerbak alles nog 3 min.
  • Meng intussen ananassap, maïzena, sojasaus, ketchup, wijnazijn en ahornsiroop door elkaar in een mengkom.
  • Voeg de kipblokjes terug toe aan de wok en roer om. Giet de saus erbij en laat het geheel, terwijl je alles blijft omscheppen, koken tot de saus begint te binden.
  • Schep de zoetzure kip in kommen. Serveer heet. Geef er gekookte rijst bij.