Go Back
+ servings

Home made crunchy 'n chunky granola

Granola met lekker grote, dikke brokken! Een echt basisrecept dat je naar eigen smaak kan aanpassen door de noten, zaden en gedroogd fruit te gebruiken die jij het lekkerste vindt!
12 porties
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 35 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 250 g havermoutvlokken
  • 35 g amandelschilfers
  • 35 g (ongezouten) pecannoten
  • 35 g walnoten
  • 35 g hazelnoot
  • 35 g pompoenpitten
  • 4 el kokosschilfers
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 5-6 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1 tl zout
  • 3-4 el kokosolie of andere neutrale bakolie: bv. druivenpitolie, macadamia notenolie (zie onderaan)
  • 75 ml aquafaba of 2 eiwitten (zie onderaan)
  • 100 g gedroogd fruit naar keuze bv. rozijnen, moerbeien, gojibessen, veenbessen, bananenchips, gehakte abrikozen, gehakte dadels, ...

INSTRUCTIES

  • Hak pecannoten, walnoten en hazelnoten grof in de blender of met een mes. Meng havermoutvlokken, amandelschilfers, pecannoten, walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, kokosschilfers, kaneelpoeder, vanille-extract, ahornsiroop, 1/2 van het zout en de kokosolie door elkaar in een ruime mengkom (met je handen) totdat de kokosolie volledig is gesmolten en vermengd met de rest van de ingrediënten. Afhankelijk van de temperatuur van de kamer waarin je de kokosolie bewaart, zal die immers vloeibaar of vast zijn (kokosolie smelt bij een temperatuur van 25 °C).
  • Doe de aquafaba in een kom, voeg de andere helft van het zout toe en klop stijf. Meng de stijf geklopte aquafaba vervolgens voorzichtig onder de granola mix.
  • Spreid de granola uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel eventueel nog wat extra ahornsiroop over de granola als je (net zoals ik) houd van zoete granola.
  • Bak de granola 35-40 min in de oven op 150 °C tot hij mooi goudbruin is. Controleer af en toe of de granola niet te snel kleurt en verlaag de temperatuur indien nodig. Maar schep de granola zeker niet om!
  • Zet de oven na de baktijd uit en laat de granola nog even in de oven staan met de ovendeur op een kier totdat de oven is afgekoeld.
  • Haal de bakplaat met granola uit de oven en laat volledig afkoelen (het beste resultaat krijg je als je enkele uren (of zelfs een hele nacht) wacht).
  • Schraap de granola los met je handen of een lepel. Hak de gedroogde vruchten eventueel in kleinere stukjes en meng ze onder de granola.
  • Serveer de granola met plantaardige yoghurt of melk en jouw favoriete seizoensfruit. Bewaar de granola in een luchtdichte doos op een koele en droge plaats. Zo blijft hij zeker 6 weken goed.