Savooikool (ook wel groene kool genoemd) is een heerlijke wintergroente van bij ons op ‘t veld. Leuk aan savooikool vind ik de veelzijdigheid ervan: savooi is prima geschikt voor heel wat verschillende soorten gerechten zoals soep, quiche, ovenschotels, stoofpotjes enz.
In dit recept gebruiken we de volledige bladeren van de savooikool als alternatief voor lasagnebladen. Het resultaat is een lekker lichte lasagne, boordevol groenten, die zowel 100% plantaardig als helemaal glutenvrij is.
Vegan lasagne van savooikool en zoete aardappel
MATERIAAL
- blender
INGREDIENTEN
Lasagne
- 1 savooikool
- 500 g zoete aardappel
- 2 el plantaardige bakboter
- 2 el verse salie
- 1/2 tl nootmuskaat
- 100 g Violife Greek White (plantaardige fetakaas)
- 100 g vegan mozarella of andere (smelt)kaas naar keuze
Rode saus
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 g wortel
- 1 el olijfolie
- 1 el tomatenconcentraat
- 1/2 tl chilivlokken
- 1 tl rietsuiker
- 600 g tomatenblokjes
- 75 ml kraantjeswater
Witte saus
- 400 ml kokosmelk
- 110 g cashewnoten
- 2 el edelgistvlokken
- 2 el citroensap
INSTRUCTIES
- Begin met de rode saus zodat die even kan pruttelen. Snij ui, look en wortel in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een ruime kookpot op een middelhoog vuur. Fruit ui, look en wortel enkele minuten, terwijl je af en toe roert. Voeg tomatenconcentraat, chilivlokken en rietsuiker toe en laat nog 1 min bakken. Voeg dan de tomatenblokjes en het water toe, roer om en laat het geheel pruttelen op een zacht vuur terwijl je de rest voorbereidt. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal een 10-tal bladeren los van de savooikool. Snij de harde, onderste 2-3 cm van de middelste nerf uit elk blad. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook en kook de bladeren gedurende 5 min. Haal ze hierna uit de kookpot, dep droog en hou opzij.
- Schrob de zoete aardappelen schoon. Snij ze in blokjes en kook ze gaar in het kookwater van de savooikool. Giet de blokjes hierna af en prak ze grof met de boter. Hak de salie fijn. Breng de aardappelen op smaak met de salie, wat nootmuskaat, peper en zout.
- Doe alle ingrediënten voor de witte saus in de blender. Mix tot een smeuïg geheel. Kruid met peper en zout.
- Neem een grote ovenschaal en doe hierin eerst een laagje tomatensaus, vervolgens een laag savooikoolbladeren, dan een laagje zoete aardappelpuree. Herhaal dit nog eens. Overgiet het geheel met de witte saus. Werk af met een (kaas)topping naar keuze: ik gebruikte 1 handvol gehalveerde kerstomaatjes, 100 g Violife fetakaas, 100 g Violife geraspte mozzarella. Besprenkel de schotel tot slot met een beetje olijfolie. Bak de lasagne in de oven op 200°C gedurende 30 min.
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Fetakaas
Het merk Violife heeft een heel lekkere plantaardige fetakaas, genaamd Violife Greek White. Het is een 100% plantaardige kaas op basis van kokosolie. De textuur…
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…
Fan van winterse ovengerechten? Dan moet je deze ook eens proberen!
Vegan tarte tatin met witlof
Tarte Tatin verwijst naar de Franse zusjes ‘Tatin’ die – per toeval – op het idee kwamen om een appeltaart ondersteboven te bakken, dus met…
Ovenschotel met andijvie, zoete aardappel en krokante notenkorst
Zijn jullie ook zo verzot op de smaak van andijvie? Maar vind je het soms jammer dat je qua recepteninspiratie niet veel verder komt dan…
Skinny lasagne met pompoen, oesterzwam en crunchy topping van hazelnoot
Lasagne is echte comfort food die iedereen graag lust! Dus dit gerecht is sowieso al een topper. Maar het wordt nog beter … Comfort food…