Vegan kaneelbroodjes (cinnamon rolls) met amandel

Dit is echt hét ultieme recept voor zelf gemaakte plantaardige kaneelbroodjes. Deze kaneelbroodjes zijn:

  • Makkelijk en relatief snel om te maken: laat je niet afschrikken door de lengte van het recept, dat komt omdat ik elke stap zo gedetailleerd mogelijk probeer uit te leggen. Het maken zelf van de rolletjes valt heel goed mee. Je hoeft geen bakexpert te zijn. De totale bereidingstijd is bijna 2 uur, maar de meeste tijd gaat naar rijzen en bakken. Zelf sta je max. een halfuurtje te kokkerellen.
  • Héél erg smaakvol. Persoonlijk ben ik grote fan van de zachte toets van amandel in de rolletjes. Maar variëren kan zeker. Als je niet zo houdt van de amandelsmaak, kan je het amandel-extract in het recept vervangen door vanille-extract. 
  • 100% plantaardig en toch erggg fluffy. Het probleem met vegan gebak is dat het vaak nogal zwaar valt. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Je moet gewoon de juiste vervangers gebruiken. In dit recept gebruiken we i.p.v. ei (wat zorgt voor luchtigheid en binding in je gebak) appelmoes. Ik heb standaard altijd kant-en-klare appelmoes in huis, wat ideaal is als vervanger voor ei in al je vegan baksels. Kies wel voor appelmoes zonder stukjes! 

Vegan kaneelbroodjes (cinnamon rolls) met amandel

Heerlijke homemade cinnamon rolls met een zachte toets van amandel.
12 broodjes
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 1 hr 25 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • deegrol

INGREDIENTEN

Deeg

Vulling

Topping

  • 110 g poedersuiker
  • 1 tl amandel-extract
  • 2 el plantaardige melk naar keuze
  • 50 g amandelschilfers of gehakte walnoten, hazelnoten, pistachenoten ...

INSTRUCTIES

Deeg

  • Verwarm de melk op een matig vuur tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur af. Voeg boter en amandel-extract toe. Roer met een garde tot de boter is gesmolten. Hou opzij en laat even afkoelen.
  • Neem een ruime mengkom en doe hierin 3/4 van de bloem, de gist, suiker en het zout. Meng onder elkaar.
  • Voeg de appelmoes en het melk-boter mengsel toe. Roer goed om. Voeg de resterende bloem geleidelijk toe en meng alles telkens goed onder elkaar. Kneed het deeg nu met je handen in de kom gedurende 3 min. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Haal hierna het deeg uit de kom en kneed het nog 15 sec op een met bloem bestoven werkvlak. Doe het hierna terug in de kom. Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat rijzen op een warme, tochtvrije plaats gedurende 40 min. Maak intussen de vulling.

Vulling

  • Laat de boter smelten op een zacht vuur. Haal van het vuur, voeg suiker en kaneelpoeder toe en roer goed om. Laat de rozijnen 10 min weken in lauw water, giet nadien af en hou opzij.
  • Neem een grote bakplaat en bedek die met bakpapier.
  • Bestuif je werkvlak met bloem. Eenmaal het deeg voldoende is gerezen, rol je het uit in een grote rechthoek van ong. 40x25 cm. Verdeel de vulling over het deeg. Laat 3 cm van de rand vrij. Verdeel de rozijnen over de vulling.
  • Snij de rechthoek in 12 gelijke repen. Rol ze één voor één stevig op en schik ze op de bakplaat. Nadien bedek je de bakplaat opnieuw met een vochtige doek en laat je de rolletjes nogmaals 30 min rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.
  • Plaats de rolletjes in het midden van de oven en bak gedurende 20 min. Maak intussen de topping

Topping

  • Meng poedersuiker, amandel-extract en melk onder elkaar. Bestrijk de nog warme rolletjes met de topping en werk af met de amandelschilfers of gehakte nootjes. Laat de rolletjes volledig afkoelen en geniet!
  • Je kan de rolletjes tot 2-3 dagen bewaren in een broodzak of bewaardoos, bij voorkeur op een koele, donkere plaats (bv. berging, kelder). Maar vers zijn ze natuurlijk het lekkerste :-).

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Fan van vegan en zoet? Dan vind je deze recepten zeker ook leuk!

Het lekkerste vegan bananenbrood

Vroeger vond ik het zeer vervelend wanneer mijn fruitmand tegen het einde van de week achterbleef met een paar overrijpe bananen. Je weet wel, van…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top