Vegan hummus van zoete aardappel

Als je graag veggie of vegan eet, dan is hummus werkelijk onmisbaar. Hummus is:

  • snel klaar
  • heel eenvoudig om te maken
  • goedkoop! 
  • supperlekker én supervoedzaam

Het leuke aan hummus is ook dat je er eindeloos mee kunt variëren. De basisingrediënten zijn eigenlijk altijd dezelfde: 

  • kikkererwten
  • sesampasta (tahini)
  • look
  • citroensap

En voor de rest laat je je maar gaan met wat je voorraad- en kruidenkast te bieden heeft. Ik voeg erg graag groente toe aan mijn hummus. Dit maakt de hummus niet alleen verrassender, maar ook voedzamer én mooier van kleur. 

Geef toe, deze oranje zoete aardappel-hummus ziet er onweerstaanbaar uit, toch? Maak meteen een grote pot. Restjes kan je zeker tot 3-4 dagen goed bewaren in een afgesloten potje in de koelkast.

Ik eet hummus zowel op toast, als side bij een salade, tussendoor met stukjes rauwe wortel of komkommer, … 

Vegan hummus van zoete aardappel

Sometimes all you need is a big bowl of hummus!
4 personen
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 25 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 400 g zoete aardappel
  • 1 kleine ui
  • 1 el olijfolie
  • 250 g voorgekookte kikkererwten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el tahini
  • 6-8 el citroensap
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl ras-el-hanout
  • 1/3 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 snuifje cayennepoeder

INSTRUCTIES

  • Boen de zoete aardappel schoon. Je hoeft hem niet te schillen. Snij de aardappel in kleine blokjes. Doe de blokjes in een ovenschaal en besprenkel met de olijfolie. Rooster de aardappel beetgaar in 25 min op 190 °C. Laat nadien even afkoelen.
  • Doe hierna alle ingrediënten samen in de blender en mix fijn. Voeg koud kraantjeswater en eventueel een klein scheutje olijfolie toe tot je de gewenste textuur bekomt. Proef en kruid naar smaak bij met peper & zout. Bewaar koel tot gebruik (je kan de hummus tot 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten potje).
  • Werk af met toppings naar keuze: verse koriander, noten, pitten, zaden, geroosterde uitjes, grof zout, ...

Ras-el-hanout

Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling die bestaat uit meer dan 20 kruiden (sommige varianten kunnen zelfs oplopen tot 40 kruiden of meer). Er is geen…

Tahini (sesampasta)

Tahini (ook wel tahin of sesampasta genoemd) bestaat in principe uit niets meer of minder dan (witte) sesamzaadjes en (olijf)olie. Tahini kan je vinden in…

Fan van vegan dipjes en spreads? Dan lust je deze zeker ook wel!

Muhammara (walnoot-paprika dip)

Muhammara is een heerlijk pittige dip, die oorspronkelijk afkomstig is uit Syrië, maar nu terug te vinden is en veel Arabische landen. En ook bij…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top