Vegan chocomousse

Yess, zelfs chocomousse kan je helemaal plantaardig maken! Traditioneel bevat chocomousse opgeklopt eiwit. Dit maakt van de chocolade een luchtige ‘mousse’. Ter vervanging van eiwit kan je heel gemakkelijk het kookvocht gebruiken van kikkererwten, dat je gratis en voor niks bij een bokaal gekookte kikkererwten krijgt. Ja, je leest het goed. Dit kookvocht is echt goud waard in de plantaardige keuken. Gooi het dus zeker nooit weg! Kikkerwtkookvocht, ook wel aquafaba genoemd, heeft dezelfde chemische samenstelling als eiwit en je kan het dus net zo luchtig opkloppen. Ik beloof het je: eenmaal je deze vegan versie hebt geproefd, wil je nooit nog ‘gewone’ chocomousse! 

Vegan chocomousse

Vervang eiwit door het kookvocht van kikkererwten en je hebt de heerlijkste, luchtigste vegan chocomousse!
4 glaasjes
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • klopper

INGREDIENTEN

  • 65 ml aquafaba van +/- 1 een bokaal voorgekookte kikkererwten (zie notities 1.)
  • 1 snuif zeezout
  • 45 g bloemsuiker
  • 100 g zwarte chocolade
  • optioneel: topping naar keuze bv. gomasio (zie notities 2.), vegan slagroom & rood fruit, kokosrasp & banaan, peer & amandelschilfers, ...

INSTRUCTIES

  • Doe de aquafaba in een ontvette kom. Zet even koel in de ijskast.
  • Laat intussen de chocolade au bain marie smelten.
  • Voeg een snuif zeezout toe aan de aquafaba en klop luchtig op.
  • Wanneer het sap wit en schuimig wordt, voeg je een lepel bloemsuiker toe en je klopt verder op. Wanneer de suiker opgelost is, voeg je de volgende lepel toe. Herhaal dit tot de aquafaba een stevige textuur heeft en je mooie, schuimige, witte pieken bekomt.
  • Als de chocolade gesmolten is, laat hem even afkoelen. Spatel (niet meer mixen) het aquafabaschuim onder de chocolade. Doe de mousse in een kom of kleine glaasjes. Laat minstens 1 uur opstijven in de ijskast.
  • Werk eventueel af met een topping naar keuze.

Notities

1. 65 ml is de gemiddelde hoeveelheid kikkererwtvocht van 1 bokaal voorgekookte kikkererwten. 
2. Gomasio is een Japanse smaakmaker ('goma' is het Japanse woord voor 'sesam' en 'sio' is het Japanse woord voor 'zout'). Je maakt het heel eenvoudig zelf: Mix 1 el grof zeezout met 10 el sesamzaad in een blender of vijzel. Dit is lekker ter afwerking van chocoladedesserts maar ook smakelijk op salades bv. 

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Dol op vegan desserts? Probeer ook deze toppers eens!

Gezond en vegan bananenijs

Heerlijk en gezond bananenijs. Snel klaar, zonder ijsmachine! Geniet ervan als dessert, bij het ontbijt of lekker tussendoor. Let op: hoog verslavingsgehalte!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top