Niets zo gezellig als samen koekjes bakken! Dit is hét ultieme recept voor chocolate chip cookies. Helemaal zoals het hoort, maar dan wel 100 % plantaardig. En dat is helemaal niet moeilijk: we gebruiken plantaardige bakboter en vervangen de eieren door een combinatie van appelmoes en plantaardige yoghurt. Die beiden samen hebben dezelfde werking als ei in zoete baksels: ze zorgen voor binding en luchtigheid! Hét geheim van deze koekjes is dat er ook wat chocopasta door gemengd is. Kies zelf welke (vegan) variant je het lekkerste vindt!
Het deeg voor deze koekjes kan je gemakkelijk op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Door het deeg even in de koelte te laten rusten, worden de koekjes zelfs nog beter van smaak en textuur.
Eenmaal gebakken, bewaar je de koekjes in een luchtdichte doos. Zo blijven ze zeker nog 5 dagen goed!
Vegan chocolate chip koekjes
INGREDIENTEN
- 110 g plantaardige bakboter
- 130 g bruine kandijsuiker
- 70 g rietsuiker
- 45 g appelmoes zonder stukjes
- 45 g plantaardige yoghurt natuur (bij voorkeur een volle/vette variant, bv. Alpro Greek Style)
- 1 tl vanille-extract
- 140 g vegan chocopasta
- 300 g bloem
- 1 tl baksoda
- 1 tl bakpoeder
- 1 1/2 tl vanille puddingpoeder of maïzena
- 1/2 tl zout
- 120 g vegan chocolade chips of in fijne stukjes gehakte vegan chocolade
INSTRUCTIES
- Laat de boter op kamertemperatuur komen. Klop ze vervolgens romig met behulp van een garde. Voeg de kandijsuiker en rietsuiker toe en roer nogmaals goed om. Voeg appelmoes, yoghurt, vanille-extract en 1/2 van de chocopasta toe en roer opnieuw.
- Meng de bloem, baksoda, bakpoeder, vanille puddingpoeder en zout door elkaar in een aparte kom. Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan de natte ingrediënten tot alles mooi onder elkaar is gemengd. Voeg tot slot de resterende chocopasta en chocolade chips toe en roer nog eenmaal voorzichtig om.
- Als je tijd hebt, kan je het deeg nu even laten rusten in de koelkast (dit mag gerust enkele uren of zelfs een hele dag). Dit zal de textuur nog verbeteren zodat je straks makkelijker koekjes kan vormen. Als je gehaast bent (of veel zin hebt in koekjes!) kan je deze stap ook overslaan.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Neem ongeveer 1 1/2 el deeg per koekje en maak balletjes met je handen. Druk elk balletje plat op de bakplaat. Laat tussen elk koekje een beetje plaats aangezien de koekjes nog groter zullen worden tijdens het bakken.
- Bak de koekjes gedurende 10-12 min in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal de koekjes uit de oven en besprenkel ze eventueel met wat extra (grof) zout. Laat de koekjes hierna volledig afkoelen.
- In een luchtdichte doos kan je de koekjes zeker 4-5 dagen bewaren. Maar no way dat ze zolang zullen meegaan!
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Yoghurt en kwark
Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…
Vegan sugar addict? Probeer dan ook deze recepten eens!
Vegan kaneelbroodjes (cinnamon rolls) met amandel
Dit is echt hét ultieme recept voor zelf gemaakte plantaardige kaneelbroodjes. Deze kaneelbroodjes zijn: Makkelijk en relatief snel om te maken: laat je niet afschrikken…
No bake banoffee taart
Een laatste receptje voor Claudia’s Food Court er even tussenuit knijpt voor een paar weekjes zomervakantie, maar let’s go out with a bang, shall we?…
Vegan kaastaart met aardbei en rabarber
Ik ben altijd al verzot geweest op kaastaart: een lekker krokante bodem, een frisse kaasvulling tussenin & een lekkere coulis van fruit erboven op. Heerlijk…