Vegan chocolate chip koekjes

Niets zo gezellig als samen koekjes bakken! Dit is hét ultieme recept voor chocolate chip cookies. Helemaal zoals het hoort, maar dan wel 100 % plantaardig. En dat is helemaal niet moeilijk: we gebruiken plantaardige bakboter en vervangen de eieren door een combinatie van appelmoes en plantaardige yoghurt. Die beiden samen hebben dezelfde werking als ei in zoete baksels: ze zorgen voor binding en luchtigheid! Hét geheim van deze koekjes is dat er ook wat chocopasta door gemengd is. Kies zelf welke (vegan) variant je het lekkerste vindt! 

Het deeg voor deze koekjes kan je gemakkelijk op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Door het deeg even in de koelte te laten rusten, worden de koekjes zelfs nog beter van smaak en textuur. 

Eenmaal gebakken, bewaar je de koekjes in een luchtdichte doos. Zo blijven ze zeker nog 5 dagen goed! 

Vegan chocolate chip koekjes

Heerlijke chocolate chip cookies, zoals het hoort, maar dan helemaal plantaardig.
20 koekjes
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 110 g plantaardige bakboter
  • 130 g bruine kandijsuiker
  • 70 g rietsuiker
  • 45 g appelmoes zonder stukjes
  • 45 g plantaardige yoghurt natuur (bij voorkeur een volle/vette variant, bv. Alpro Greek Style)
  • 1 tl vanille-extract
  • 140 g vegan chocopasta
  • 300 g bloem
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 1/2 tl vanille puddingpoeder of maïzena
  • 1/2 tl zout
  • 120 g vegan chocolade chips of in fijne stukjes gehakte vegan chocolade

INSTRUCTIES

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen. Klop ze vervolgens romig met behulp van een garde. Voeg de kandijsuiker en rietsuiker toe en roer nogmaals goed om. Voeg appelmoes, yoghurt, vanille-extract en 1/2 van de chocopasta toe en roer opnieuw.
  • Meng de bloem, baksoda, bakpoeder, vanille puddingpoeder en zout door elkaar in een aparte kom. Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan de natte ingrediënten tot alles mooi onder elkaar is gemengd. Voeg tot slot de resterende chocopasta en chocolade chips toe en roer nog eenmaal voorzichtig om.
  • Als je tijd hebt, kan je het deeg nu even laten rusten in de koelkast (dit mag gerust enkele uren of zelfs een hele dag). Dit zal de textuur nog verbeteren zodat je straks makkelijker koekjes kan vormen. Als je gehaast bent (of veel zin hebt in koekjes!) kan je deze stap ook overslaan.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Neem ongeveer 1 1/2 el deeg per koekje en maak balletjes met je handen. Druk elk balletje plat op de bakplaat. Laat tussen elk koekje een beetje plaats aangezien de koekjes nog groter zullen worden tijdens het bakken.
  • Bak de koekjes gedurende 10-12 min in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal de koekjes uit de oven en besprenkel ze eventueel met wat extra (grof) zout. Laat de koekjes hierna volledig afkoelen.
  • In een luchtdichte doos kan je de koekjes zeker 4-5 dagen bewaren. Maar no way dat ze zolang zullen meegaan!

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Vegan sugar addict? Probeer dan ook deze recepten eens!

No bake banoffee taart

Een laatste receptje voor Claudia’s Food Court er even tussenuit knijpt voor een paar weekjes zomervakantie, maar let’s go out with a bang, shall we?…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top