YESS, de eerste seizoensaubergines zijn er! Ik ben een hele grote aubergine fan! Wat een heerlijk veelzijdige groente: lekker smeüig in stoofpotjes, krokant gegrild, gerookt, knapperig gefrituurd … De mogelijkheden zijn eindeloos!
En als ik echt moet kiezen, vind ik aubergine als fritters misschien wel nog het aller-lekkerste. Ik at voor het eerst aubergine fritters in Zuid-Frankrijk toen ik 16 was. Ik weet nog toen ik een eerste hap nam, dat ik dacht dat het vlees of vis was omdat de textuur zo ‘vlezig’ aanvoelde :-). In mijn beste Frans durfde ik het aan om te vragen of dat hapje toch wel vegetarisch was. En ja hoor, aubergine heeft gewoon een zalige textuur en goeie bite als je die in een krokant jasje wikkelt!
Ik eet en serveer deze fritters meestal als aperitiefhapje. Geef er dan een lekker frisse yoghurtdip bij. Hiervoor meng je 150 ml ongezoete sojayoghurt met het sap van 1/2 citroen, 1 fijn gesneden bosui en eventueel wat verse groene kruiden zoals koriander, basilicum of peterselie, wat je lekker vindt. Kruid af met peper & zout. Je kan deze aubergine fritters ook eten als hoofdmaaltijd, bv. samen met wat pasta en tomatensaus. Schik dan de aubergine fritters bovenop de pasta.
Vegan aubergine fritters
INGREDIENTEN
- 1 grote aubergine +/- 500 g
- 40 g bloem
- 1 tl zout
- 120 ml aquafaba of 120 ml ongezoete plantaardige (soja)melk
- 1 el maïzena
- 35 g panko of paneermeel of broodkruim
- 40 g maïsmeel
- 25 g plantaardige parmezaanse kaas fijn geraspt
- 1 1/2 el gedroogde oregano
- 50 ml olijfolie of kokosolie
- grof zout
INSTRUCTIES
- Snij de aubergine in rondjes van +/- 0,5 cm. Maak drie kommen klaar: een 1e kom waarin je de bloem en het zout mengt; een 2e kom met de aquafaba en maïzena; en een 3e kom met de panko, maïsmeel, fijn geraspte parmezaan en oregano.
- Werk nu in stappen. Haal elk auberginerondje eerst door de bloem, vervolgens door de aquafaba en tot slot door het pankomengsel. Druk de panko langs weerszijden goed aan. Herhaal dit tot alle auberginerondjes zijn opgebruikt.
- Verhit dan een flinke scheut olie in een braadpan op een hoog vuur. Frituur hierin de auberginerondjes tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Voeg indien nodig meer olie toe, ze zullen behoorlijk wat opslorpen. Serveer de rondjes goed warm en werk af met grof zout.
- Je kan dit eten als aperitiefhapje. Geef er dan eventueel een fris yoghurtsausje bij. Meng hiervoor 150 ml ongezoete sojayoghurt met het sap van 1/2 citroen, 1 fijn gesneden bosui en eventueel wat verse groene kruiden zoals koriander, basilicum of peterselie, wat je lekker vindt. Kruid af met peper & zout. Je kan deze aubergine fritters ook eten als hoofdmaaltijd, bv. samen met wat pasta en tomatensaus. Schik dan de aubergine fritters bovenop de pasta.
Parmezaanse kaas
Het plantaardige merk Violife heeft een lekker plantaardig alternatief voor parmezaanse kaas: de ‘Just Like Parmesan Wedge’. Je vindt het o.a. in Albert Heijn en…
Panko
Panko is niet per se eigen aan de plantaardige keuken, maar omdat het niet bij iedereen bekend is, verdient het misschien toch een korte toelichting….
Aquafaba
Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…
Op zoek naar meer zalige vegan hapjes? Misschien vind je deze wel lekker!
Vegan worstenbroodjes (happy pigs in a blanket!) met mosterd-dip
Hoe leuk en schattig zijn deze mini-worstenbroodjes? Ik ben bijna 100% zeker dat je iedereen blij zal maken met dit hapje. Wie niet beter wist,…
Cashew ricotta dip met gemarineerde zoete tomaatjes en munt
Dit hapje is een van jullie favoriete recepten op deze blog. En terecht! Zo eenvoudig om te maken, maar zo heerlijk en verrassend van smaak….
Krokante bloemkool met Ajo blanca dip
Bloemkool is altijd al een van mijn favoriete groente geweest. Zoals zovelen leerde ik als kind bloemkool eten bedolven onder een dikke laag kaassaus met…