Vegan aubergine fritters

YESS, de eerste seizoensaubergines zijn er! Ik ben een hele grote aubergine fan! Wat een heerlijk veelzijdige groente: lekker smeüig in stoofpotjes, krokant gegrild, gerookt, knapperig gefrituurd … De mogelijkheden zijn eindeloos!

En als ik echt moet kiezen, vind ik aubergine als fritters misschien wel nog het aller-lekkerste. Ik at voor het eerst aubergine fritters in Zuid-Frankrijk toen ik 16 was. Ik weet nog toen ik een eerste hap nam, dat ik dacht dat het vlees of vis was omdat de textuur zo ‘vlezig’ aanvoelde :-). In mijn beste Frans durfde ik het aan om te vragen of dat hapje toch wel vegetarisch was. En ja hoor, aubergine heeft gewoon een zalige textuur en goeie bite als je die in een krokant jasje wikkelt! 

Ik eet en serveer deze fritters meestal als aperitiefhapje. Geef er dan een lekker frisse yoghurtdip bij. Hiervoor meng je 150 ml ongezoete sojayoghurt met het sap van 1/2 citroen, 1 fijn gesneden bosui en eventueel wat verse groene kruiden zoals koriander, basilicum of peterselie, wat je lekker vindt. Kruid af met peper & zout. Je kan deze aubergine fritters ook eten als hoofdmaaltijd, bv. samen met wat pasta en tomatensaus. Schik dan de aubergine fritters bovenop de pasta.

 

Vegan aubergine fritters

Zalig hapje dat iedereen zal lusten! Door het krokante jasje, krijgt je aubergine een heerlijk vlezige textuur & beet.
4 personen
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 1 grote aubergine +/- 500 g
  • 40 g bloem
  • 1 tl zout
  • 120 ml aquafaba of 120 ml ongezoete plantaardige (soja)melk
  • 1 el maïzena
  • 35 g panko of paneermeel of broodkruim
  • 40 g maïsmeel
  • 25 g plantaardige parmezaanse kaas fijn geraspt
  • 1 1/2 el gedroogde oregano
  • 50 ml olijfolie of kokosolie
  • grof zout

INSTRUCTIES

  • Snij de aubergine in rondjes van +/- 0,5 cm. Maak drie kommen klaar: een 1e kom waarin je de bloem en het zout mengt; een 2e kom met de aquafaba en maïzena; en een 3e kom met de panko, maïsmeel, fijn geraspte parmezaan en oregano.
  • Werk nu in stappen. Haal elk auberginerondje eerst door de bloem, vervolgens door de aquafaba en tot slot door het pankomengsel. Druk de panko langs weerszijden goed aan. Herhaal dit tot alle auberginerondjes zijn opgebruikt.
  • Verhit dan een flinke scheut olie in een braadpan op een hoog vuur. Frituur hierin de auberginerondjes tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Voeg indien nodig meer olie toe, ze zullen behoorlijk wat opslorpen. Serveer de rondjes goed warm en werk af met grof zout.
  • Je kan dit eten als aperitiefhapje. Geef er dan eventueel een fris yoghurtsausje bij. Meng hiervoor 150 ml ongezoete sojayoghurt met het sap van 1/2 citroen, 1 fijn gesneden bosui en eventueel wat verse groene kruiden zoals koriander, basilicum of peterselie, wat je lekker vindt. Kruid af met peper & zout. Je kan deze aubergine fritters ook eten als hoofdmaaltijd, bv. samen met wat pasta en tomatensaus. Schik dan de aubergine fritters bovenop de pasta.

Parmezaanse kaas

Het plantaardige merk Violife heeft een lekker plantaardig alternatief voor parmezaanse kaas: de ‘Just Like Parmesan Wedge’. Je vindt het o.a. in Albert Heijn en…

Panko

Panko is niet per se eigen aan de plantaardige keuken, maar omdat het niet bij iedereen bekend is, verdient het misschien toch een korte toelichting….

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Op zoek naar meer zalige vegan hapjes? Misschien vind je deze wel lekker!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top