Plantaardige cakes vallen soms een beetje ‘zwaar’, vind ik. De smaak mag dan nog zo goed zitten, een cake hoort luchtig & fluffy te zijn. En oh boy, how fluffy is this baby indeed: een heerlijk zachte cake met subtiele toetsen van vanille & kokos! Het recept is heel erg simpel. De inspiratie haalde ik uit het Funky Vegan Bak Boek van Emma Herngreen, een Nederlandse zoetekauw die heerlijk zondige plantaardige patisserie maakt. Haar leuze is letterlijk: vegan hoeft niet per se gezond te zijn, maar kan ook funky, vol & romig. En ik ben het met haar eens. Het enige écht gezonde zoete tussendoortje is en blijft (gedroogd) fruit . Maar toch kan ik het niet laten om gebak voedzamer, gezonder en lichter te proberen maken. En dat deed ik ook met deze cake. Deze cake bevat weinig suiker & vet, zeker in vergelijking met klassieke cakes. In plaats daarvan gebruiken we een appeltje, hop meteen weer extra fruit binnen. En das altijd mooi meegenomen ;-).
Vanillecake met griesmeel en geraspte kokos
MATERIAAL
- taartvorm
INGREDIENTEN
Cake
- 90 ml aquafaba ter vervanging van 2 eieren (zie onderaan)
- 1 appel
- 60 g plantaardige bakboter (zie onderaan)
- 80 g suiker
- 15 g bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- 500 ml Alpro Soja Dessert Vanille
- 250 g fijn griesmeel
Topping
- 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
- 1 tl vanille-extract
- 4 el kokosrasp of amandelschilfers (als je geen kokos lust)
INSTRUCTIES
- Klop de aquafaba stijf in een mengkom met behulp van een garde. Hou opzij.
- Snij de appel in kleine stukjes (gebruik bio, dan hoef je de appel niet te schillen). Laat de boter smelten in een pannetje. Voeg de appelstukjes toe en bak gaar tot je ze kan pletten met een vork. Voeg vanille-extract toe en hou opzij.
- Meng in een ruime mengkom het appel-boter mengsel met de suiker. Voeg bakpoeder toe. Voeg hierna Alpro Soja Vanille Dessert en griesmeel toe en meng alles onder elkaar. Spatel voorzichtig de stijf geklopte aquafaba onder het beslag.
- Giet het beslag in een ingevette of met bakpapier beklede taartvorm. Bak gedurende 35-40 min in een voorverwarmde oven van 180 °C.
- Haal de cake uit de oven en laat een beetje afkoelen. Maak intussen de topping. Meng hiervoor ahornsiroop met vanille-extract. Bestrijk de cake met het mengsel van siroop en vanille wanneer hij nog een beetje warm is zodat alles goed kan intrekken. Bestrooi met de kokosrasp. Laat volledig afkoelen, snij in punten en geniet! Je kan de cake tot 4 dagen bewaren in een luchtdicht doosje in de koelkast.
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Ahornsiroop
Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…
Aquafaba
Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…