Tijdens de feestdagen kan het leuk zijn om ook het ontbijt in een feestelijk jasje te steken. En niets is daarvoor beter dan de geur van vers gebakken wafeltjes! Deze wafeltjes zijn 100% plantaardig, zeer eenvoudig om te maken en superlekker van smaak.
Afwerken doe ik graag met poedersuiker, vooral voor het feestelijke effect ;-), een straaltje ahornsiroop en in stukjes gesneden (seizoens)fruit. Wat zijn jouw favoriete toppings?
Superlekkere vegan wafels
MATERIAAL
- wafelijzer
INGREDIENTEN
Droge ingrediënten
- 200 g bloem
- 50 g havermeel of havermoutvlokken, die je vooraf fijn maalt in de blender
- 50 g kokosbloesemsuiker
- 7 g bakpoeder
- 3 g zout
Natte ingrediënten
- 300 ml plantaardige melk naar keuze bv. sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, ...
- 1 el appel azijn of citroensap
- 50 g plantaardige bakboter of plantaardige olie of appelmoes
- 1 tl vanille-extract
INSTRUCTIES
- Doe het appelazijn bij de melk en laat even staan terwijl je de rest voorbereidt.
- Meng alle droge ingrediënten onder elkaar in een ruime mengkom.
- Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur (laat de boter niet bruinen). Meng alle natte ingrediënten onder elkaar.
- Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet daarin beetje bij beetje het melkmengsel. Laat het deeg even rusten terwijl je het wafelijzer verhit. Olie het wafelijzer in.
- Neem een soeplepel of ijsschep en doe wat deeg in het wafelijzer. Bak de wafels goudbruin. Reken hiervoor zo'n 4-6 min, afhankelijk van jouw type wafelijzer.
- Serveer de wafels met bloemsuiker, ahornsiroop, je favoriete (seizoens)fruit en eventueel een toefje plantaardige slagroom!
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Melk
Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…
Op zoek naar meer leuke ontbijt ideeën? Probeer deze recepten ook eens!
Easy haver-ontbijtwafels met chiazaad
Niets gezelliger op een druilerige weekendochtend in de herfst dan thuis verse wafels bakken! Nog een hele dag geniet je in huis van heerlijke, warme…
American pancakes met tofu ricotta, bosbessen en citroen
Blueberry lemon-ricotta pancakes zijn in New York echt een fenomeen. Maar je hoeft niet naar the City te gaan om ze te kunnen smullen. Je…
Het lekkerste vegan bananenbrood
Vroeger vond ik het zeer vervelend wanneer mijn fruitmand tegen het einde van de week achterbleef met een paar overrijpe bananen. Je weet wel, van…