Sojabrokken

Sojabrokken zijn gedroogde witgele brokjes gemaakt uit gepoft en gedroogd soja-eiwit. Sojabrokken zijn makkelijk in gebruik en bieden een goed tegenargument voor iedereen die beweert dat plantaardige eiwitvervangers duur zijn. Sojabrokken zijn zeer democratisch van prijs en stukken goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers.

Hoe maak je ze klaar? Dat hangt een beetje af van de bereiding. Als je sojabrokken wil gebruiken als gehaktvervanger in een saus, bv. tomatensaus, dan kan je ze in hun droge vorm rechtstreeks aan de saus toevoegen. Laat ze dan wel minstens 20 minuten meepruttelen zodat de brokjes mooi zacht zijn en de smaak van de saus goed kunnen opnemen. Wil je de brokken krokant bakken, zoals (rul)gehakt, dan moet je ze eerst een halfuur laten weken in lauw water of bouillon. Daarna is het belangrijk om ze goed te laten uitlekken, waarna je ze krokant kan bakken in een beetje olie en verder afwerken zoals je dat wil.

Sojabrokken kunnen goed gebruikt worden in bijvoorbeeld deze moussaka, in vegan spaghetti, of in ovenschotels met laagjes (laagje sojabrokken – laagje puree – laagje groenten …). 

 

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top