Lasagne is echte comfort food die iedereen graag lust! Dus dit gerecht is sowieso al een topper. Maar het wordt nog beter … Comfort food is vaak nogal calorierijk (denk aan: gefrituurd, rijke sauzen met room of bergen kaas …).
Deze lasagne geeft je het beste van twee werelden: ultiem comfort door zijn rijke, warme en romige smaak én zero pondjes extra! Joehoe, klinkt bijna too good to be true, niet? Hoe doen we dat? Wel, we vervangen de pastavellen door geroosterde pompoenplakken. En we gebruiken noch vlees noch kaas. In plaats daarvan krijg je oesterzwammen (yes, extra groente!) en een heerlijke – 30 seconds – creamy saus op basis van kokosmelk en cashewnoten (kom hier, eiwitjes!). We toppen de lasagne niet af met kaas, maar we kiezen voor een verrassend krokant korstje op basis van hazelnoten.
Lekker veel noten dus in dit gerecht, en dat is goed als je vaak of vaker vegetarisch of veganistisch wil eten. Veel noten bevatten een hoge concentratie aan eiwitten, en zijn daarom een nuttige aanvulling op je dieet als je liever geen vlees of zuivel eet. Noten bevatten ook verschillende vitamines en zijn een goede bron van ijzer, magnesium, en mangaan. Veel voedzamer, gezonder en groener dan deze lasagne wordt het dus niet! Ik hoop echt dat jullie hem uitproberen, want hij is ook gewoon zoooooo lekker. En laat je zeker niet afschrikken door de ingrediëntenlijst of bereidingswijze. Het lijkt veel, maar de lasagne is echt niet moeilijk of tijdrovend. Als je écht weinig tijd hebt, kan je het zelf maken van de tomatensaus ook wel overslaan en gewoon kant-en-klare tomatensaus gebruiken!
Skinny lasagne met pompoen, oesterzwam en crunchy topping van hazelnoot
INGREDIENTEN
Lasagne
- 500 g pompoen bv. butternut of hokkaido
- 150 g verse spinazie of ander seizoensbladgroen: postelein, palmkool, boerenkool, ...
- 250 g oesterzwammen
- 4 el verse peterselie
- 1 teentje knoflook
- peper & zout
Rode saus
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote wortel
- 1 mespuntje harissapasta of 1/2 tl gedroogde chilivlokken of 1/2 rood chilipeperte
- 1 el tomatenconcentraat
- 450 g tomatenpassata
- 75 ml kraantjeswater
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde marjolein
Witte saus
- 400 ml kokosmelk
- 110 g cashewnoten
- 2 el edelgistvlokken of parmezaanse kaas (zie onderaan)
- 2 el citroensap
Topping
- 50 g hazelnoot
- 2 sneden (oud) brood
- 1 tl gedroogde tijm
- 1/3 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el olijfolie
INSTRUCTIES
Rode saus
- Begin met de rode saus, zodat die even kan pruttelen. Snipper ui en knoflook fijn. Snij de wortel in fijne stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpot op een matig vuur en stoof hierin ui en look gedurende 5 min. Voeg hierna de wortel toe en laat nog 5 min stoven. Voeg dan harissapasta en tomatenconcentraat toe en laat even meebakken. Tot slot voeg je de tomatenpassata, het water en alle kruiden toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Zet het deksel schuin op de pot en laat de saus rustig sudderen op een zacht vuur tot ze mooi dik en gebonden is.
Lasagne
- Snij de pompoen in grote plakken van 3 mm dikte (als je bio-pompoen gebruikt, hoef je hem niet te schillen!). Leg de plakken naast elkaar op een bakplaat. Bestrijk met olijfolie. Kruid met peper en zout. Rooster gaar in de oven op 200 °C in 20-25 min.
- Scheur de oesterzwammen in grove stukken. Snipper peterselie en hak het teentje knoflook fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de zwammen gedurende 2-3 min op een hoog vuur. Haal af van het vuur en kruid met peper, zout en de peterselie.
Topping
- Doe alle ingrediënten in de blender en mix grof. Er mogen nog grotere stukjes noot en brood tussen zitten. Dit zorgt voor extra bite!
Witte saus
- De blender hoef je niet uit te wassen. Je maakt meteen de witte saus erin. Doe alle ingrediënten voor de witte saus in de blender. Mix tot een smeuïg geheel. Kruid met peper en zout.
Afwerking
- Bouw de lasagne. Neem een grote ovenschaal en doe hierin eerst een laagje tomatensaus, vervolgens een laag pompoenplakken, een laagje (rauwe) spinazie, een laagje oesterzwammen. Herhaal dit nog eens. Overgiet het geheel met de witte saus. Bestrooi de schotel met de hazelnoot topping. Bak gedurende 20-30 min in de oven op 200 °C tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat nadien nog een 10-tal min rusten in de oven met de deur op een kier. Serveer meteen en geef er eventueel een frisse salade bij.
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…
Harissapasta
Harissapasta is een Tunesische kruidenpasta die bestaat uit rode pepers, kruiden en olie. Harissapasta is zeer pikant, dus voeg nooit teveel ineens toe aan je…