Scrambled tofu (ofwel: vegan roerei!)

Zie hier het resultaat van véél experimenteren in de zoektocht naar een waardig, plantaardig alternatief voor roerei.

Nooit gedacht, maar blijkbaar kan je van TOFU een smaakvol, kruidig roerei maken! Het geheime ingrediënt hiervoor is kala namak, ofwel zwart zout. Dit zout heeft niks te maken met gewoon (keuken)zout. Het heeft een sterke zwavelachtige smaak- en geur, die – eerlijk gezegd – best stinkt 😀 (het is dus normaal als je even over je nek gaat de eerste keer, maar ik beloof je, dit komt goed!). Dit zwarte zout heeft de unieke capaciteit om die typische eismaak te geven aan je vegan gerechten. Je kan dit vegan roerei lekker op zichzelf eten, met wat toast & boter erbij.

Of je maakt kleurrijke toastbroodjes door onderaan een lekkere spread naar keuze te smeren (bv. hummus, muhammara, erwtendip, …), hierop doe je de scrambled tofu en je werkt het geheel af met wat frisse seizoensgroeten zoals scheutjes, veldsla, komkommer, stukjes tomaat, plakjes avocado …

Scrambled tofu (ofwel: vegan roerei!)

Met de juiste kruiding toveren we die saaie tofu-blok om in een heerlijk pannetje - plantaardig - roerei! Eet het zo, uit de pan, of maak er een heerlijke toast mee!
4 personen
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 15 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

INSTRUCTIES

  • Giet de tofu af en druk al het vocht eruit. Halveer het blok en leg de tofu-helften tussen een schone keukenhanddoek of enkele vellen keukenpapier. Leg hierop een stevig gewicht (bv. een kookpot of een dik boek) en laat gedurende enkele minuten goed uitlekken. Snij de tofu vervolgens in blokjes en prak dan fijn met een vork. Doe de fijn geprakte tofu in een kom en meng de zijden tofu er voorzichtig onder (niet roeren!). Hou opzij.
  • Snij de lente-ui in fijne ringen. Hak de look fijn.
  • Neem een grote pan en laat hierin de boter smelten op een matig vuur. Voeg lente-ui en look toe en laat even bakken. Voeg dan kurkuma en kala namak toe en laat even mee bakken.
  • Doe vervolgens het tofumengsel in de pan en schep voorzichtig om tot de tofu aan alle kanten goudbruin en krokant is gebakken (niet roeren!). Kruid af met peper en zout.
  • Serveer de scrambled tofu warm. Geef er toastbrood met boter bij. Of maak kleurrijke toasts door onderaan een plantaardige spread naar keuze te smeren (bv. hummus, muhammara, erwtendip, ...), doe hierop de gebakken tofu en vervolgens wat frisse (seizoens)groenten zoals scheutjes, veldsla, komkommer, stukjes tomaat, avocado ...

Kala namak (zwart zout)

Kala namak of zwart zout is een zout met een zwavelachtige smaak -en geur die zorgt voor de typische eismaak in plantaardige gerechten. Het wordt…

Zijden tofu

Zijden of silken tofu is een zachte tofuvariant, met een zachte en romige textuur die wat doet denken aan panna cotta. Zijden tofu bevat meer…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Got a vegan brunch coming up? Dan zijn dit ook toppers!

Vegan préparé americain

Ik ben zot van BROOD! Maar in het begin dat ik meer plantaardig begon te eten, vond ik het best wel moeilijk om lekker –…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top