Salade van verse tuinbonen en tofu ‘spekjes’

In mijn bio groentepakket (dat ik elke week krijg dankzij de goede zorgen van bioboerderij ‘de Wassende Maan‘) zaten onlangs voor het eerst vers tuinbonen, nog in de peul en al. Behoorlijk indrukwekkend om te zien. Ook had ik ik geen enkel idee hoe ik deze giga bonen moest klaarmaken. Google to the rescue, dus! Ik ontdekte dat het schoonmaken en bereiden van verse tuinbonen een klein beetje tijd vraagt. De peul is immers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de peul van sperzieboontjes, niet eetbaar. De tuinbonen moeten dus eerst worden gedopt alvorens je ze verder kan bereiden. Dat doppen ging gelukkig vrij makkelijk, en relatief snel ook! Gewoon de tuinboon bovenaan vastnemen en je kan de naad gemakkelijk open trekken, waarna je de boontjes uit de peul kan vissen. Na dit eerste rondje doppen, kan je de boontjes nog een tweede keer doppen. Elk boontje is omhuld met een vliesje. Dit vliesje is perfect eetbaar, dus het tweede rondje doppen hoeft in principe niet. Maar de boontjes ogen wel heel mooi groen als je het vliesje verwijdert. Bovendien gaat dit ook echt snel: als je de boontjes vooraf even blancheert, kan je ze erna gewoon tussen je vingers uit hun vliesje ‘wippen’.

Omdat het schoonmaken en doppen van de tuinbonen wel wat werk vraagt, houden we deze seizoenssalade voor de rest vrij eenvoudig wat de groenten betreft: wat mooie rode spitskool en ui erbij, een handje verse spinazie en hop, wat een kleurenpracht! 

Tuinbonen worden vaak geserveerd in een salade met spekjes. Dat wou ik  ook proberen, maar dan met tofu! Tofu is een echte spons en neemt goed de smaak aan van sauzen en marinades. Hieronder vind je een easy marinade die je tofu een heerlijk zoute baconsmaak geeft, die heel goed samengaat met de rest van de salade! 

Salade van verse tuinbonen en tofu 'spekjes'

Kleurrijke & voedzame seizoenssalade met knapperige groene tuinboontjes en heerlijk rokerige tofu.
2 personen
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Tofu spekjes

 • 250 g tofu (zie onderaan)
 • 1 teentje knoflook
 • 2 el sojasaus
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl balsamico azijn
 • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl zacht paprikapoeder
 • 1/2 tl komijnpoeder

Salade

 • 750 g tuinbonen ongedopt, in de peul
 • 1/3 rode spitskool
 • 1/2 rode ui
 • 2 handjes verse spinazie

INSTRUCTIES

Tofu spekjes

 • Halveer het blok tofu in de lengte. Leg de tofuhelften op een schone keukenhanddoek. Vouw de handdoek dicht en duw het vocht eruit. Leg er een gewicht op en laat zo nog even uitlekken. Snij de tofu hierna in reepjes. Meng alle overige ingrediënten tot een gladde marinade en laat de tofublokjes gedurende 30 min marineren in de koelkast (als je gehaast bent, kan je de rusttijd reduceren tot 5 min). Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan op een hoog vuur. Bak de tofublokjes aan alle zijden krokant. Hou hierna opzij.

Salade

 • Haal de tuinbonen uit de peul door de peul langs de naden open te trekken. Breng een pot met (ongezouten) water aan de kook en blancheer de tuinbonen gedurende 2 min. Giet hierna af en spel ze met ijskoud water. Haal met een klein scherp mesje het vliesje rondom de tuinbonen weg (dit heet dubbel doppen).
 • Snij de spitskool en de ui in fijne reepjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan op een middelhoog vuur (je kan gerust dezelfde pan gebruiken als die waarin je de tofu hebt klaargemaakt: zo heb je minder afwas én geniet je van de restjes marinade die zijn achtergebleven in de pan). Bak hierin ui, spitskool en tuinbonen gedurende enkele minuten. Voeg dan de spinazie toe, roer om en bak tot de spinazie een beetje geslonken is. Voeg tot slot de tofublokjes toe en warm het geheel nog even kort door. Kruid af met peper en zout.

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top