Als lunch gaat er niets boven een lekkere maaltijdsalade! Heerlijk licht en vlot verteerbaar zodat we de namiddagdip kunnen vermijden. Om voldoende energie te hebben voor de rest van de dag, moet een salade voor mij wel iets meer bevatten dan een blaadje sla en wat schijfjes komkommer. Om een goed vullend gevoel te hebben, gebruik ik heel graag linzen in mijn salades. Ze zijn subtiel, lekker nootachtig van smaak, ze geven een vullend gevoel en ze zijn héél erg voedzaam. We combineren de linzen hier met 3 soorten geroosterde groenten: zoete aardappel, wortel & rode biet. Een gouden trio! De kruiding is beperkt, maar de heerlijk zoet-zure dressing bindt alle smaken heel mooi samen. Als je deze salade wil meenemen als lunch, kan je best een mooie glazen pot vullen. Onderaan doe je de dressing, vervolgens de linzen, dan de geroosterde groenten, appel, noten en rozijnen en tot slot de sla. Zo komt de sla nog niet meteen in contact met de dressing en blijft ze lekker knapperig!
Salade van rode biet, zoete aardappel en linzen
INGREDIENTEN
Dressing
- 1 sjalot
- 1 tl mosterd
- 4 el ahornsiroop (zie onderaan)
- 4 el olijfolie
- 1 1/2 el witte wijnazijn of balsamico azijn
- peper & zout
Salade
- 300 g gedroogde linzen
- 4 (ongekookte) rode biet
- 2 wortel
- 2 zoete aardappel
- 1 appel
- 100 g walnoten of andere noten
- 1 handje pompoenpitten
- 1 handje rozijnen of dadels
- 4 handen babyspinazie of groene sla
- 1 teentje knoflook
- 1 el za'atar kruiden (zie onderaan)
- 4 el olijfolie
INSTRUCTIES
Dressing
- Snipper de sjalot zeer fijn. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Kruid af met peper en zout. Hou opzij.
Salade
- Kook de linzen in ca. 20 min beetgaar. Giet af en hou opzij.
- Maak een kruidenolie. Hak hiervoor het teentje look fijn. Meng samen met de olijfolie en za'atar kruiden.
- Was rode biet, wortel en zoete aardappel (je hoeft ze niet te schillen). Snij ze in blokjes van ca. 2 cm. Leg ze op een bakplaat en bestrijk met de kruidenolie. Kruid met zout. Rooster de groenten gaar in 30 min in de oven op 220 °C.
- Snij de appel in fijne blokjes of reepjes. Hak de walnoten grof.
- Schik de babyspinazie op een bord en verdeel hierover linzen, gegrilde groente, walnoten, pompoenpitten en rozijnen. Werk af met de dressing.
Za’atar kruiden
Za’atar is een smaakvolle kruidenmengeling uit het Midden-Oosten. Er zijn veel variaties maar de basis bestaat altijd uit wilde oregano (verwant aan marjolein), sumak (gedroogde…
Fan van healthy salades? Dan vind je deze zeker ook lekker!
Witte koolsalade (cole slaw) met appel, rozijntjes en kerrie
Ik hou enorm van frisse salades, maar als je graag seizoensgebonden eet, wordt dat in de winter weleens een uitdaging. Gelukkig zijn er wel opties…
Gele bietjessalade met rode ui en (vegan) feta
Ik ben gek op maaltijdsalades. Voor mij zijn ze de ideale (werk)lunch want ze geven me veel energie en een lekker voldaan gevoel! Het leuke…
Salade van verse tuinbonen en tofu ‘spekjes’
In mijn bio groentepakket (dat ik elke week krijg dankzij de goede zorgen van bioboerderij ‘de Wassende Maan‘) zaten onlangs voor het eerst vers tuinbonen,…