Vandaag is het donderdag 28 mei 2020. En dat is niet zomaar eender welke donderdag. Nee, vandaag is het World Vegan Burger Day. En dus kon ik het toch niet nalaten om een heerlijk hamburger recept met jullie te delen! In de winkel vind je tegenwoordig veel kant-en-klare plantaardige burgers en over het algemeen vind ik die best wel lekker. Maar toch probeer ik ze zo min mogelijk in huis te halen. Waarom? Verschillende redenen:
- Ze bevatten vaak veel vet, zeker de gepaneerde versies. Als je je burgers zelf maakt, bepaal je zelf de ingrediënten en hoeveelheid vetstof, suiker, …
- Ze brengen veel verpakking met zich mee. Als ik dan eens burgers in de winkel koop, probeer ik meestal de versafdeling (bv. in de BioPlanet). Daar worden de burgers los verkocht en kan je je eigen doosje meebrengen.
- Ze zijn duur! Het is stukken goedkoper om zelf je vegan burgers te maken.
Deze pompoenburger is thuis inmiddels een klassieker geworden. Hoewel het zeker geen klassieke burger is:
- geen vlees (duh!), maar wel een burger op basis van pompoen, zonnebloempitten & cashewnoten
- geen sla, tomaat of mayonaise, maar wel frisse, krokante groentjes met een zalige saus op basis van pindakaas
De combinatie van de kruidige pompoenburger met de zoete pinda salade is echt heerlijk! En de vegan burgerbroodjes? Die maak je gewoon helemaal zelf met dit onfeilbare recept!
Pompoenburger met krokante groentjes en pindasaus
MATERIAAL
- foodprocessor
- keukenrasp
INGREDIENTEN
Pompoenburger
- 250 g pompoen bv. hokkaido, butternut
- 25 g verse gember
- 1 teentje knoflook
- 125 g zonnebloempitten
- 25 g cashewnoten
- 50 g bloem + extra om de burgers mee te bestuiven
- 3 el citroensap
- 1 el komijnpoeder
Salade
- 1 wortel
- 1/2 paprika
- 1/3 komkommer of courgette
- 1/3 mango
- 2 el verse koriander of verse munt
- 2 el pindakaas
- 2 el sojasaus
- 2 el citroensap of limoensap
- 1/2 el ahornsiroop of rietsuiker (zie onderaan)
Overig
- 4 burgerbroodjes (zie notities)
- 4 el gefrituurde uitjes optioneel, ter afwerking
INSTRUCTIES
- Begin met de burgers. Schil de gember. Rasp de gember en de pompoen in fijne stukjes (kies voor biologisch, dan hoef je de pompoen niet te schillen). Maal 1/2 van de zonnebloempitten samen met de cashewnoten fijn in de blender. Doe de pompoen, de gember en de gemalen pitten en noten in een kom en meng onder elkaar met een lepel. Voeg de overige pitten toe, alsook de bloem, het citroensap en het komijnpoeder. Kruid met peper & zout en meng opnieuw. Druk het mengsel goed aan in de kom en laat even rusten in de koelkast terwijl je de rest voorbereidt.
- Snij voor de salade alle groenten en de mango in lange, dunne reepjes. Hak de koriander fijn. Doe groenten, mango en koriander in een kom. Neem een andere kom en meng hierin pindakaas, sojasaus, citroensap en ahornsiroop door elkaar. Proef, en kruid naar smaak, met peper en zout. Voeg een scheutje kraantjeswater toe tot je een smeüige, gladde dressing bekomt. Meng de dressing onder de groenten. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Haal het pompoenmengsel uit de koelkast. Vorm er met behulp van je handen mooie burgers van. Druk goed aan. Wentel de burgers door een beetje bloem. Verhit een flinke scheut arachideolie in een koekenpan op een middelhoog vuur en bak de burgers langs weerszijden goudbruin. Reken ongeveer 5 tot 8 min aan elke kant.
- Snij de burgerbroodjes open. Doe op elk broodje een burger en wat salade. Werk af met geroosterde uitjes. Plaats de bovenste helft op het broodje en serveer meteen. Geef er eventueel zoete aardappelfrietjes met veganaise bij.
Notities
- Maak zelf de lekkerste plantaardige (pitta)burgerbroodjes. Het recept vind je hier.
Ahornsiroop
Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…
3 thoughts on “Pompoenburger met krokante groentjes en pindasaus”
Kunnen´ de burgers ook ingevrorenworden voor het bakken denk je? Of eerst bakken?
Hey Kelly, je kan de burgers gerust voor het bakken invriezen. Ik doe dat zelf ook altijd zo! Succes ermee! Groetjes, Claudia
Bedankt 🙂