Pasta met savooikool en krokante crumble van look

Nu de lente in het land is, is hét moment aangebroken om nog even te genieten van de laatste echte wintergroenten. Savooikool is zo een echt winterproduct. Meestal vinden we de savooikool terug in traditionele Vlaamse kost zoals stoemp of hutsepot. Is natuurlijk ook heel lekker, maar savooikool kan wel meer dan stoemp alleen! In dit gerecht verwerk ik de kool in een snelle pasta! Door de korte gaartijd van de savooikool blijft de groene frisheid ervan goed tot zijn recht komen. De kruiding met véél look en (bij voorkeur, vers geraspte) nootmuskaat maken van de pasta dan weer echte gezellige comfort food!

Pasta met savooikool en krokante crumble van look

Hartverwarmende winterse pasta met Belgische savooikool in de hoofdrol. Snel klaar, origineel & verrassend!
4 personen
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Crumble van look

  • 3 sneden (oud) brood
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie
  • peper & zout

Pasta

  • 400 g volkoren pasta naar keuze bv. penne, spirelli, farfalle, macaroni
  • 1 savooikool
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml witte wijn of groentebouillon
  • 1/2 citroen (sap en zeste)
  • 200 ml sojaroom of andere plantaardige room (zie onderaan)
  • 2 el olijfolie
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 4 el plantaardige parmezaanse kaas optioneel, ter afwerking (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Begin met de crumble van look. Verkruimel de sneden brood. Hak de look fijn. Meng de broodkruimels met de knoflook en olijfolie. Kruid flink met peper en zout. Spreid de broodkruimels over een grote bakplaat en laat 8-10 min bakken in de oven op 200 °C totdat de kruimels lekker krokant en goudkleurig zijn. Ga halverwege de baktijd even door de kruimels met een lepel. Haal de kruimels na baktijd uit de oven en hou opzij.
  • Maak nu de pasta. Verwijder de buitenste, gele bladeren van de savooikool. Snij de kool in fijne reepjes. Verwijder de dikke nerven. Hou even opzij.
  • Kook de paste beetgaar in een ruime kookpot met gezouten water. Voeg gedurende de laatste 3 min van de kooktijd de fijn gesneden reepjes kool toe. Giet af en laat uitlekken. Bewaar 150 ml van het kookvocht om straks de saus mee af te werken.
  • Snij ui en knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin ui en knoflook gedurende 5 min. Voeg dan de witte wijn en zeste van de citroen toe en laat inkoken gedurende 5 min.
  • Voeg nu de pasta en savooikool toe. Kruid goed met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat. Voeg vervolgens de room en het sap van de citroen toe. Meng goed om en voeg beetje bij beetje het pastawater toe totdat de saus de door jou gewenste dikte heeft. Laat even opkoken. Proef, en kruid naar eigen smaak af met extra peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de pasta over de borden en werk af met de crumble van look. Geef er eventueel een beetje geraspte plantaardige parmezaanse kaas bij.

Room

Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…

Parmezaanse kaas

Het plantaardige merk Violife heeft een lekker plantaardig alternatief voor parmezaanse kaas: de ‘Just Like Parmesan Wedge’. Je vindt het o.a. in Albert Heijn en…

2 thoughts on “Pasta met savooikool en krokante crumble van look”

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top