Noedels met verse tuinbonen en vegan wokreepjes

Het is weer volop de tijd van het jaar voor verse tuinbonen! Tuinbonen kan je  het hele jaar door kant-en-klaar in de diepvries vinden. Maar het is ook wel eens fijn om in ‘t seizoen te werken met volledig verse tuinbonen.  Het schoonmaken en bereiden van verse tuinbonen vraagt wel iets meer werk. De peul van verse tuinbonen is immers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de peul van sperzieboontjes, niet eetbaar. De tuinbonen moeten dus eerst worden gedopt alvorens je ze verder kan bereiden. Dat doppen gaat gelukkig erg makkelijk! Je moet gewoon de tuinboon bovenaan vastnemen en dan kan je de naad gemakkelijk opentrekken, waarna je de boontjes uit de peul kan vissen.

Na dit eerste rondje doppen, kan je de boontjes nog een tweede keer doppen. Elk boontje is omhuld met een vliesje. Dit vliesje is perfect eetbaar, dus het tweede rondje doppen hoeft in principe niet. Maar de boontjes ogen wel heel mooi groen als je het vliesje verwijdert. Bovendien gaat dit ook vrij snel: als je de boontjes vooraf even blancheert, kan je ze erna gewoon tussen je vingers uit hun vliesje ‘wippen’.

Omdat het schoonmaken en doppen van de tuinbonen wel een beetje werk vraagt, houden we deze wok voor de rest vrij eenvoudig. Maar ik beloog je: de heerlijk zoete sojasaus is een echte winner! 

Noedels met verse tuinbonen en vegan wokreepjes

Heerlijke noedels in de wok met een zalig zoet-pittige saus die je maakt met eenvoudige ingrediënten uit de voorraadkast.
4 personen
Voorbereiding: 30 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 60 ml sojasaus
  • 60 ml kraantjeswater
  • 4 el ahornsiroop
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el sesamolie optioneel
  • 1 1/2 el maïzena of (vloeiende) bloem

Overig

  • 500 g tuinbonen ongedopt, in de peul
  • 250 g udon noedels
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui of 2 sjalotten
  • 1 rood chilipepertje of 1 mespunt chilivlokken
  • 1 duim verse gember
  • 1 el kokosolie of andere bakolie
  • 200 g vegan wokreepjes naar keuze of 100 g cashewnoten
  • peper & zout
  • geroosterde uitjes optioneel, ter afwerking

INSTRUCTIES

  • Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar in een mengkom. Roer goed met behulp van een garde tot de saus mooi glad is. Hou opzij.
  • Haal de tuinbonen uit de peul door de peul langs de naden open te trekken. Breng een pot met (ongezouten) water aan de kook en blancheer de tuinbonen gedurende 2 min. Giet de tuinbonen hierna af en spoel ze met ijskoud water. Haal met een klein scherp mesje het vliesje rondom de tuinbonen weg.
  • Kook de noedels beetgaar volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Giet af, roer er een scheutje (neutrale) olie door en hou opzij. Bewaar 150 ml van het kookvocht om de saus mee af te werken.
  • Hak look, ui en chilipepertje zeer fijn. Rasp de gember.
  • Verwarm de kokosolie in een wokpan op een matig tot hoog vuur. Bak hierin de stukjes look, ui, chilipepertje en gember gedurende 3 min. Voeg vervolgens de tuinbonen en wokreepjes toe. Laat 5 min stoven terwijl je af en toe roert. Voeg dan de noedels toe en roer goed om. Voeg nu de saus toe. Roer om, zet het vuur iets lager en voeg nu beetje bij beetje het kookvocht van de noedels toe. Laat vervolgens nog enkele minuten pruttelen tot de saus is ingedikt. Kruid de wok naar smaak bij met peper en zout. Serveer goed warm. Geef er eventueel wat geroosterde uitjes bij.

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Fan van (wok)noedels? Dan vind je deze recepten vast en zeker ook leuk!

Wok met paksoi en krokante tofu

Paksoi en champignons vormen een gouden combinatie! Beiden hebben ook een zeer korte baktijd, zodat je dit gerecht in een mum van tijd op tafel…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top