Muhammara (walnoot-paprika dip)

Muhammara is een heerlijk pittige dip, die oorspronkelijk afkomstig is uit Syrië, maar nu terug te vinden is en veel Arabische landen. En ook bij ons zie je dit af en toe op het menu opduiken.  En terecht, deze dip is superlekker! De ingrediëntenlijst is eenvoudig: geroosterde paprika, walnoten & véél kruiden!  Meestal rooster ik de paprika’s zelf, omdat ik niet zo graag bewerkte en kant-en-klare producten koop, maar als dit je teveel moeite is kan je ook gewoon vooraf geroosterde paprika’s uit bokaal gebruiken. Serveer de dip als hapje, met toast, crackers of rauwe groentestukjes, of smeer hem op brood! Van een origineel broodbeleg gesproken! 

Muhammara (walnoot-paprika dip)

Move over hummus! Dé hipste dip uit het Midden-Oosten is momenteel muhammara, een spread op basis van walnoten & geroosterde paprika. Geniet ervan als dip, on the side bij een salade of origineel broodbeleg!
4 personen
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 3 rode paprika (of gebruik kant-en-klaar geroosterde paprika's uit bokaal; reken in dat geval 190 g)
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 100 g walnoten
  • 1 el zacht paprikapoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1 snuifje cayennepoeder
  • 1 el granaatappelsiroop of balsamico azijn (zie notities)
  • 2 el citroensap
  • 25-50 ml olijfolie naar gelang van de gewenste dikte
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Doe alles in de keukenmachine en mix tot een smeuige spread. Voeg eventueel wat extra havermout toe om het dikker te maken of citroensap als het juist dunner moet.
  • Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de holle kant naar beneden op een bakplaat. Smeer de bovenkant in met een beetje olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster de paprika's gedurende 30 min in de oven op 200 °C. Het vel zal zwart blakeren, maar dit is de bedoeling.
  • Zet nadien de oven uit en laat de paprika's even afkoelen, en pel ze vervolgens (dit hoeft niet erg precies te gebeuren, zorg gewoon dat je zeker de zwarte vellen verwijderd).
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een smeuïge spread. Voeg meer of minder olijfolie toe naar gelang de gewenste dikte. Kruid af met peper en zout.

Notities

1. Muhammara wordt traditioneel gemaakt met granaatappelmelasse -of siroop. Dit is echter niet altijd gemakkelijk te vinden. Bovendien is het zonde om voor 1 enkel gerecht een hele fles aan te kopen. Gebruik dus gerust een alternatief, zoals balsamico azijn, of laat dit in zijn geheel weg. Je muhammara zal nog steeds om duimen en vingers van af te likken zijn! 

2 thoughts on “Muhammara (walnoot-paprika dip)”

  1. Granaatappel melasse is er heerlijk bij en is goed zelf te maken. Van de pitjes pers je sap dat je gezeefd in een pannetje met citroen en suiker inkookt. Er zijn ook veel recepten voor in omloop. Het blijf lang goed. Echt leuk om een keer te doen.

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top