Veganaise is de benaming voor plantaardige mayonaise. Mayonaise zonder eitjes dus! Je kan veganaise kant-en-klaar kopen in de biowinkel en de meeste supermarkten. Maar je kan dit eigenlijk ook zeer eenvoudig zelf maken. De enige absolute voorwaarde is dat je ongezoete sojamelk -of room gebruikt.
Dit is het recept:
- 100 ml ongezoete sojamelk (of sojaroom)
- 1 tl mosterd
- 1 el citroensap (of azijn)
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 teentje look
- 1-2 tl zout
- 150-200 ml neutrale olie (bv. zonnebloemolie)
Doe sojamelk, mosterd, citroensap, komijnpoeder, look en zout in een hoge maatbeker en mix even kort met een staafmixer. Voeg nu geleidelijk aan de olie toe en ga met de staafmixer steeds op en neer. Mix tot je een gladde, dikke mayonaise krijgt. Kruid naar smaak bij met peper en zout.