Linzensalade met geroosterde bloemkool en tahini-yoghurt dressing

Zijn jullie ook zo gek op bloemkool? Ik alvast wel! Bloemkool behoudt goed zijn textuur en leent zich hierdoor voor tal van bereidingen: koken, bakken, stomen, grillen, frituren of – zoals in dit gerecht – heerlijk roosteren in de oven. De buitenkant is dan een tikje krokant, terwijl de binnenkant heerlijk zacht wordt. Naast bloemkool, zit deze salade vol met andere ingrediënten met een positieve voedingswaarde: linzen, noten en gedroogde dadels zorgen voor de nodige eiwitten en energie, en tal van vitaminen en mineralen natuurlijk. Na deze salade dus geen namiddagdipje, maar wel een echte boost voor de rest van je dag! Als je de salade graag meeneemt naar het werk, hou dan de dressing nog even in een apart potje en doe ze pas op de salade vlak voor de lunch. Of werk laagjes-gewijs in je lunchbox: doe onderaan de dressing, gevolgd door de linzen,  noten, dadels, bloemkool en bovenaan de sla. Zo komt de sla niet in contact met de dressing en blijft ze lekker knapperig. 

Linzensalade met geroosterde bloemkool en tahini-yoghurtdressing

Eenvoudige en voedzame salade die snel klaar is. Ideaal voor een verrassend lunchpakket.
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 25 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Tahini-yoghurtdressing

Salade

  • 250 g gedroogde linzen
  • 50 g amandelen
  • 25 g hazelnoot
  • 8 medjool dadels
  • 4 handen gemengde sla

Geroosterde bloemkool

  • 1 bloemkool
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/3 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl zacht paprikapoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/3 tl kaneelpoeder
  • 1 snuifje cayennepoeder
  • 4 el olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

Geroosterde bloemkool

  • Snij de bloemkool in kleine roosjes. Hak de look fijn. Snij de rode ui in fijne ringen. Meng de olijfolie met de look en alle kruiden. Leg de bloemkoolroosjes en uiringen in een ruime ovenschaal en meng de kruidenolie hieronder. Kruid af met peper en zout. Rooster de bloemkool 20-25 min in de oven op 190°C tot ze beetgaar zijn. Schep af en toe om tijdens het roosteren. Hou opzij.

Tahini-yoghurtdressing

  • Hak het teentje look fijn. Klop in een kom alle ingrediënten door elkaar tot een gladde dressing. Voeg een aantal lepels kraantjeswater toe tot je dressing de gewenste dikte heeft. Proef, en kruid naar smaak bij met peper, zout en eventueel extra komijn. Hou opzij.

Salade

  • Kook de linzen gaar. Laat uitlekken en hou opzij.
  • Rooster amandelen en hazelnoten in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en hak grof.
  • Snij de dadels in stukjes.
  • Neem een groot bord en schik hierop wat sla. Verdeel hierover linzen, bloemkool, dadels & noten. Werk af met de dressing.

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Tahini (sesampasta)

Tahini (ook wel tahin of sesampasta genoemd) bestaat in principe uit niets meer of minder dan (witte) sesamzaadjes en (olijf)olie. Tahini kan je vinden in…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top