Klassieke vegan pannenkoeken (crêpes) met vanille

Met de meeste recepten voor vegan pannenkoeken maak je dikke, fluffy Amercian pancakes. Mmm, heel lekker natuurlijk! Maar ook ‘onze’ klassieke, dunnere pannenkoeken kan je helemaal plantaardig maken. De koemelk vervang je door een plantaardig alternatief naar keuze (ikzelf gebruik het liefste haver-of sojamelk, maar met bv. amandel-of kokosmelk lukt het zeker ook). 

En de eieren? Tjah, die kan je – net zoals in zovele recepten – gewoon weglaten! Om het deeg toch zeker voldoende binding te geven, voeg ik wat vanille puddingpoeder doe (je kan ook gewoon maïzena of aardappelzetmeel gebruiken). Dit geeft ook een lekker vanillesmaakje aan de pannenkoeken. Het meeste vanille puddingpoeder dat je vindt in de winkel is 100% plantaardig. Doorgaans bestaat het enkel uit maïszetmeel en wat aroma’s en kleurstoffen. 

Je serveert de pannenkoeken met beleg naar keuze. Ikzelf hou het meeste van lichtbruine basterdsuiker met een beetje kaneelpoeder erdoor, mmmm… Benieuwd hoe jullie deze pannenkoeken eten! 

Klassieke vegan pannenkoeken (crêpes) met vanille

Traditioneel recept voor dunne pannenkoekjes maar dan plantaardig! Iedereen zal er dol op zijn!
4 personen
Voorbereiding: 5 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • pannenkoekpan

INGREDIENTEN

  • 40 g vanille puddingpoeder type Imperial of dr. Oetker
  • 200 g bloem
  • 1 snuif zout
  • 20 g kokosbloesemsuiker of vanillesuiker
  • 500 ml plantaardige melk naar keuze
  • 1 tl vanille-extract

INSTRUCTIES

  • Neem een ruime mengkom. Meng hierin het vanille puddingpoeder samen met de bloem, het zout en de vanillesuiker. Voeg geleidelijk aan de melk toe en roer met een garde tot een glad beslag. Voeg tot slot het vanille-extract toe en roer nog een laatste maal om. Laat het deeg 10 min rusten.
  • Verhit intussen een pannenkoekenpan met een scheutje arachideolie of een klontje bakboter op een matig tot hoog vuur. Schenk hierin een portie beslag. Zorg ervoor dat je geen te dikke pannenkoeken bakt. Wacht tot de randjes van de pannekoek droog en licht krokant zijn en draai dan de pannenkoek om. Laat nog even bakken aan de andere kant tot ook die mooi goudbruin oogt.
  • Serveer de pannenkoek warm met beleg & toppings naar keuze.

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Dol op pannenkoeken? Probeer ook deze eens!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top